SCHEVENINGEN – Twaalf oud-vissers ten voeten uit op de foto, die op gezette tijden hun visserijverhaal vertellen aan het publiek. De expositie Vissermannen Zout & Zoet in MUZEE Scheveningen is te zien tot eind februari 2022.
Hoe was het vroeger eigenlijk echt om visserman te zijn? Met de tentoonstelling Vissermannen Zout & Zoet geven de twaalf Scheveningse oud-vissers een persoonlijk inkijkje in hun leven als visserman. De meesten van hen gingen al heel vroeg naar zee. Ook diegenen die maar enkele jaren gevaren hebben (en daarna aan de wal gingen werken) blijken zich toch nog steeds echte vissermannen te voelen.
MUZEE Scheveningen beveelt de expositie als volgt aan: ,,Zoet & Zout brengt sterke verhalen, verhalen van windkracht 10 en grote visvangsten. Het brengt echter ook de zoete verhalen, over het missen van vrouw en kinderen, de angst als jonge jongen op zee en de kameraadschap onderling. Maak kennis met de Vissermannen van Muzee en waan je aan boord als bemanningslid.’’ Elke woensdag, zaterdag en zondag zo lang de expositie loopt staan er van 12.00 tot 15.00 uur enkele oud-vissers bij hun portret om hun verhaal te vertellen en een rondleiding te geven.
De expositie wordt later in het najaar nog uitgebreid. Op enkele strategische plekken op Scheveningen, zoals op de Boulevard, komen de portretten straks ook te hangen. Door met een mobiel de QR-codes te scannen kunnen de verhalen dan ook op deze buitenlocaties beluisterd worden. Een vervolg van de expositie is overigens al in de maak: over vissersvrouwen.
De drie kwartier durende film is in de expositie Zout & Zoet gemaakt door fotograaf en documentairemaker Roderik Rotting, die de twaalf vissers heeft gesproken.
Gezocht
Aan voorwerpen geen gebrek in de zalen en de depots van MUZEE Scheveningen. Zeker de laatste jaren wordt er ook genereus gedoneerd. Maar wat hoort er wel in het Schevenings museum en wat niet? Wat is waardevol? En wat missen we nog? Ook MUZEE Scheveningen is de eigen collectie nader aan het bezien, vertelt Tamara Peers (44), al jaren bij het museum betrokken en sinds 1 mei 2021 de nieuwe directeur. Vrijwilligers en het bezoekende publiek kunnen daarbij behulpzaam zijn.
Peers: ,,We zoeken vrijwilligers die samen met ons onderdelen van de collectie willen bekijken en waarderen. We beginnen met klederdracht en daarna ook met voorwerpen uit de visserij. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via collectielab@muzee.nl.’’
Genoemd Collectie Lab is een aparte tentoonstellingsruimte met diverse voorwerpen die het publiek kan waarderen middels het al dan niet plakken van een sticker, en waaraan bezoekers informatie kunnen toevoegen door die op een kaartje te schrijven en in te leveren. Zo heeft MUZEE Scheveningen een hele collectie breels; tonvormige houten drijvers die gebruikt werden bij de vleetvisserij. ,,Misschien zitten er bij die tientallen breels uit de collectie wel hele bijzondere exemplaren waarachter een mooi verhaal schuilt. Daar zoeken we naar’’, aldus Peers.
‘Live’, bij zijn eigen foto op de expositie, vertelt oud-visserman Gerard Breugum (geboren 1950) over de gebeurtenissen op de Doggersbank op de vroege ochtend van 2 april 1966, toen hij als 15-jarige in de brug van de logger SCH 2 ‘Zuiderkruis’ even moest waarnemen. Hij waarschuwde de schipper toen een Katwijks vissersschip, de KW 201 ‘Tatjana’, al zigzaggend steeds naderbij kwam. Waarschuwen lukte niet, want de scheepshoorn werkte niet door gebrek aan lucht. De KW 201 pakte de SCH 2 bij de achtergalg, ketste terug en raakte de logger nog een keer. Vrijwel onmiddellijk begon de SCH 2 te zinken. De bemanning moest springen, Gerard werd door een opvarende opgepakt en op dek gegooid. Er vielen gelukkig geen slachtoffers. De bemanning werd aan boord gehesen van de KW 201. ,,De SCH 2 dobberde nog eventjes, als een joon, en was binnen een kwartier verdwenen. De gealarmeerde sleepboot was niet meer nodig.’’ De bemanning van de SCH 2 werd afgezet in IJmuiden. Na de gebruikelijke verhoren gingen ze met de bus naar Scheveningen. ,,Op onze sokken….’’ Het wrak van de SCH 2 ligt nog steeds op de zeebodem.
De tentoonstelling is te zien tot en met 28 februari 2022.
Verdient dit model van een Scheveningse viskraam meer aandacht? Zo ja, plak dan een sticker.
Een van de vele puntbrelen die MUZEE Scheveningen rijk is. Maar welke is nu echt Schevenings, welke heeft de meest bijzondere reizen gemaakt? Met andere woorden: welke breel heeft het mooiste verhaal?
Bron: Visserijnieuws