Terwijl Peter van Dalen in de Europese Visserijcommissie een ruime meerderheid haalt voor zijn ontwerprapport over de gevolgen voor de visserijsector van offshore windparken, wordt op nationaal niveau een bijeenkomst georganiseerd over het ‘Programma Noordzee 2022-2027: naar een nieuwe balans op de Noordzee’. Een Programma waaruit blijkt dat de visserijsector veel aanpassingsvermogen moet hebben, vanwege de vele functies die op de Noordzee een plek krijgen.
Betrokkenen bij het Programma Noordzee
Beleidsmedewerkers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ministerie Economische Zaken en Klimaat en ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en partijen van het Noordzeeoverleg zijn bij het ‘Programma Noordzee 2022-2027: naar een nieuwe balans op de Noordzee’ betrokken. Aaneen digitale bijeenkomst afgelopen woensdag namen in totaal 200 deelnemers deel, waaronder vertegenwoordigers van de ngo’s, kustgemeenten, visserijorganisaties, vissers, onderzoekers en belanghebbenden vanuit andere functies op de Noordzee.
Programma bijeenkomst
Tijdens de bijeenkomst kwamen veel onderwerpen aan de orde, zoals de grote maatschappelijk opgave van de natuur-, voedsel- en energietransitie. De belangen van de zeescheepvaart, zandwinning, duurzame blauwe economie en ruimtelijke ontwikkeling werden door de deelnemers naar voren gebracht. In het plenaire deel was ook aandacht voor de samenwerking in het Noordzeeoverleg.
Tijdens deelsessies is verdiepend ingegaan op bepaalde onderwerpen. Emma Kater-de Boer nam namens de Nederlandse Vissersbond deel aan de deelsessies ‘Ruimtelijke ordening op de Noordzee, incl. aanwijzen windgebieden en ‘Transitie naar duurzame voedselvoorziening’.
Toekomst voor de visserij
Tijdens het plenaire gedeelte van de bijeenkomst werd onder andere geschetst hoe de toekomst voor de visserij er uit komt te zien. Dit is in lijn met wat in het Noordzeeoverleg ook op tafel ligt. Nanou Beekman vertelde namens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dat dit ministerie verantwoordelijk is voor zowel het visserijbeleid als het natuurbeleid. Bij het zoeken naar een nieuwe balans op de Noordzee heeft het Ministerie een kleinere en duurzamere vloot voor ogen. De blijvers zullen zich moeten aanpassen aan de maatschappelijke doelen op het gebied van energie, voedsel en natuur. Tegelijkertijd moet er dan wel een goede boterham te verdienen zijn. Daarnaast noemt Beekman dat het instellen van gesloten gebieden voor de visserij uiteindelijk een politieke afweging en keuze zal zijn. Aan de andere kant worden er vanuit het Ministerie LNV kansen en mogelijkheden gezien, zoals passieve visserij en aquacultuur binnen windparken en een verduurzaming van de sleepnetvisserij zodat het kan blijven bestaan. “Tot op heden komt de kottervisserij er bekaaid af als het aankomt om ondersteuning van de overheid om de slag naar de toekomst met alle maatschappelijke doelstellingen op het gebied van energie, voedsel en natuur te kunnen maken. Dat is ook de reden dat er geen Noordzee akkoord is gesloten met de kottervisserij” aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.
Ruimtelijke ordening op de Noordzee
Tot en met 2030 is er 11 Gigawatt gepland aan wind op zee. In 2022 zullen er routekaarten tot 2030 en 2040 gemaakt worden. Daarna wordt gestart met voorbereidingen voor de kavelbesluiten. In het najaar 2021 komt hiervoor een kabinetsbesluit waarin alle belangen worden afgewogen, ook effecten op ander gebruik zoals visserij, scheepvaart en zandwinning. Niet onbelangrijk is dat onlangs de motie van de D66 is aangenomen om dit jaar nog minimaal 10 GW aan windgebieden aan te wijzen.
Vissen in windparken nog geen realiseerbaar alternatief
“Op dit moment is vissen in windparken nog geen alternatief. Een onderzoeker van WMR benoemde heel terecht dat om een sector innovatief vermogend te laten zijn, deze wel groot genoeg moet zijn om voldoende veerkracht te blijven houden. Een andere deelnemer tijdens de deelsessie Transitie naar duurzame voedselvoorziening, die betrokken is bij het visserijonderwijs, noemde ook gekwalificeerd personeel daarbij als aandachtspunt. In de huidige situatie zien we dat het lastig is om voldoende gekwalificeerd personeel aan boord te krijgen” aldus Emma de Kater-de Boer.
Huidige fase
Van maandag 22 maart 2021 tot en met dinsdag 21 september 2021 kan iedereen een zienswijze indienen over het Ontwerp Nationaal Water Programma 2022-2027 en bijbehorende bijlagen, waaronder het Programma Noordzee voor de periode 2022-2027. De Nederlandse Vissersbond zal haar zienswijze indienen aangaande het Programma Noordzee voor de periode 2022-2027.
Voor meer informatie
Hiervoor kunt u contact opnemen met Emma Kater-de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.