Als ze weer op eigen benen staan willen de Britten graag een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie. Daar moet dan het behoud van wederzijdse toegang tot elkaars visgronden tegenover staan. Dat is de eis van de Europese Landen (EU27) als het gaat om de visserij, heeft Minister Schouten per brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Als het aan de Britten ligt, komen er jaarlijkse onderhandelingen over de toegang tot viswater en over de verdeling van vangstrechten. Dat staat in het witboek van de Britse regering over de toekomstige relaties met de EU. De Britten wijzen erop dat ze als onafhankelijke kuststaat zeggenschap krijgen over hun exclusieve economische zone, de 200 mijls-zone.
Speelbal van willekeur
“Zonder stevige lange-termijnafspraken kan de Europese visserijsector een speelbal van Britse willekeur worden. Daarom zijn we blij dat onze minister Schouten nu heeft bevestigd dat de EU27, de landen die na de brexit de Europese Unie vormen, de onderhandelingseis van de visserijsector overneemt. De Britse vissers willen eigenlijk een visverbod voor niet-Britse vissers in hun 200-mijlszone, zodat ze de vis die daar gevangen wordt voor zichzelf kunnen claimen. Dat zou de Europese visserijketen ernstige schade opleveren, met faillissementen en veel persoonlijk leed als gevolg,” waarschuwt Nederlandse Vissersbond-voorzitter Johan Nooitgedagt.
Een sluiting van Britse wateren voor niet-Britse vissers zou aan de Europese zijde een verlies aan arbeidsplaatsen van 6.000 fulltime banen betekenen en de winstgevendheid van bedrijven in de visverwerking zou gehalveerd worden.
Schade voorkomen
Met het vrijhandelsverdrag willen de Britten juist economische schade voorkomen. Ook voor de EU27-landen zou dit economisch de meest gunstige opvolger zijn voor wat nu in Europees verband is geregeld. Nooitgedagt: “Maar de economisch gunstigste oplossing moet gelden voor álle sectoren, dus ook voor de visserij. Dat hebben de EU27-landen nu met hun gemeenschappelijke standpunt onderkend.”
Vervolg brexit
Intussen balanceert de Britse premier May zich in een tot op het bot verdeeld Verenigd Koninkrijk langs een uiterst wankel brexit-proces. Na het bekendmaken van het witboek met daarin de vrijhandelszone – inclusief het hanteren van gezamenlijk regels met de EU-lidstaten – stapten de ministers Johnson en Davis op. Zij willen geen gezamenlijke regels met de EU.
Het brexitplan is op maandag 16 en dinsdag 17 juli voorgelegd aan het Britse parlement. May kreeg het zwaar te verduren van voorstanders en tegenstanders van de brexit, maar het plan heeft stand gehouden. De Britten kunnen na de zomer met concrete voorstellen verder onderhandelen met de EU.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl