Op 15 en 16 april organiseerde Stichting De Noordzee op Urk een hackathon over het oplossen van het probleem van afval in de zeeën. Meer dan dertig enthousiaste deelnemers werden opgedeeld in vier teams waarin elk team over een andere uitdaging nadacht. Zaterdagmiddag werden de resultaten gepresenteerd aan een driekoppige jury. Team DataQuest won de tweede Vishack met hun idee voor het doorontwikkelen van dataregistratie. Zij ontvangen hiervoor € 2.000,- om hun idee verder uit te werken.
Data verzamelen met een afvalzak
Het winnende team ‘DataQuest’ werkte de eerste dag tot diep in de nacht aan een Unique Taggingsysteem (het digitaal volgen) van de vuilnisbigbags. De Nederlandse Vissersbond maakte deel uit van het team DataQuest. “Vissers zetten zich via ‘Fishing for Litter’ al in voor een schone zee. Door het uitlezen van de afvalbigbags die ze binnen dit initiatief gebruiken zouden we inzichtelijk kunnen maken wat voor afval er wordt opgevist ”, vertelt De Groot. “We zochten hiervoor naar een systeem dat de visser zo min mogelijk belast en kwamen met behulp van een programmeur uit bij een Unique Taggingsysteem door middel van QR-codes. Met de QR-codes op de bigbags kan precies gemeten worden wat voor afval welk schip aan wal brengt.”
“Er zou veel handmatig werk zitten in het uitlezen van de QR-codes. Als arbeidsbesparende oplossing bedacht onze groep hiervoor de Radio Frequentie ID-chips. Deze kunnen op honderden meters afstand uitgelezen worden met een antenne of een smartphone. Op deze manier kunnen exacte cijfers geleverd worden die een indicatie geven van het opgeviste afval uit de zee”, aldus De Groot.
Vervolgstappen
Met het winnende geldbedrag wil de enthousiaste groep kijken welke van de twee Unique Taggingsystemen (QR-code of de Radio Frequentie ID-chips) het meest haalbaar is. “Er lopen inmiddels gesprekken met CIV Urk die hebben aangegeven het project wellicht te willen ondersteunen met de uitgifte van gemarkeerde zakken”, vertelt De Groot.
Tweede prijs
De tweede prijs van € 500,- ging naar het team ‘Schoon schip’. Dit team bedacht een inflikkerbak. Deze bak sluit aan op de sorteerband op het dek, zodat vissers terwijl ze vis sorteren opgevist afval (groot en klein) in één beweging weg kunnen gooien. Dit plan voldeed volgens de jury volledig aan de vereisten: makkelijk, goedkoop en vandaag nog toepasbaar.
Andere teams
Alle teams kwamen met praktische en goede ideeën die door de jury gewaardeerd werden. Team ‘Happy Nets’ wil klimrekken van omgesmolten visnetten plaatsen in visserijgemeenten, om kinderen te leren dat netmateriaal geen afval, maar een grondstof is. Bij team ‘Lossen en Crossen’ stond het gemak van de visser centraal: het team bedacht een simpele, stapelbare afvalbak voor alle type afvalstromen.
Over het algemeen kijkt de Nederlandse Vissersbond terug op een geslaagde tweedaagse. “Het is mooi om in een positieve setting met oplossingen voor een probleem aan de slag te gaan. Er was een handjevol vissers aanwezig die tussentijds sturing gaf op de ideeën, dat vond ik erg waardevol. Zij moeten het uiteindelijk wel in de praktijk kunnen uitvoeren”, vertelt De Groot.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.