Nog steeds worden de vergaderingen van de Noordzeeadviesraad (NSAC) digitaal gehouden in verband met de COVID-19 (reis)beperkingen. Dinsdag 14 september 2021 stonden er weer een tweetal digitale vergaderingen gepland. Het onderwerp wat met name aan bod kwam was de relatie met onder andere het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Nu we bijna weer in het laatste kwartaal van het jaar zitten wordt er intensief overlegd over de vast te stellen vangstmogelijkheden voor 2022. Durk van Tuinen nam deel namens de Nederlandse Vissersbond.
Onderhandelingen over Noordzee bestanden
Fabrizio Donatella, directeur van DG Mare van de Europese Commissie, sprak de NSAC toe over de lopende werkzaamheden vanuit de Europese Commissie. Daarbij maakte Donatella duidelijk dat er veel inzet door de Europese Commissie wordt gepleegd om de onderhandelingen over vangstmogelijkheden tussen Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen goed te laten verlopen. Daarbij was speciale aandacht voor het nieuw samengestelde visserijcomité dat een belangrijke rol inneemt. In dit visserijcomité zijn onlangs ook de ruilmogelijkheden tussen Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk besproken en uitgewerkt.
Terugkoppeling vanuit Scheveningen groep
De Scheveningen Groep is een regionaal – Noordzee-breed – overlegorgaan waarin alle Noordzeelanden zijn vertegenwoordigd. De groep adviseert de Europese Commissie over visserijaangelegenheden. Bovendien heeft het de functie om de voorstellen van de lidstaten te bespreken en de gevolgen ervan te zien voor de vissersvloten van die landen (bron: https://www.noordzeeloket.nl/beleid/noordzee-natura-2000/beleid/visserijmaatregelen/). Het voorzitterschap van de Scheveningen Groep is momenteel in handen van Nederland en daarom presenteerde Mandy Doddema (ministerie LNV) de belangrijkste ontwikkelingen. Naast het visserijcomité, dat zich met de gevolgen van de Brexit bezig houdt, sprak ze over de intenties om de optie om met 4cm maaswijdte gericht op inktvis te schrappen en een discussie over de interpretatie van artikel 12 uit het meerjarenplan Noordzee. Over het schrappen van de gerichte 40 mm-visserij op inktvis hebben we u eerder bericht en momenteel zijn er geen veranderingen ten opzichte van de eerder gegeven uitleg. Het schrappen van de 40 mm-visserij op inktvis is reeds overeengekomen voor de Noordzee maar voor de Noordwestelijke wateren (o.a. Het Kanaal) dient het nog besproken te worden. Daar waar in de Noordzee de belangen van deze visserij met name bij de Nederlandse visserij zit zijn de belangen in Het Kanaal breder verdeeld waardoor er meer discussie over kan ontstaan. Artikel 12 uit het Meerjarenplan Noordzee beschrijft de vismachtigingen en capaciteitsmaxima van lidstaten, onder andere in relatie tot de vangst van kabeljauw. Deze discussie, opgebracht door Frankrijk, spitst zich toe op de visserij-intensiteit in het Oostelijk Kanaal. Over het onderwerp wordt binnen de Scheveningen groep en ook de Noordwestelijke Wateren Adviesraad (NWWAC) gesproken nadat eerder het afsprakenpakket tussen de visserijsectoren uit de diverse lidstaten, het zogenaamde Gentlemen Agreement (GA), is gestrand. Hierbij moet worden opgemerkt dat het GA zich toespitste op afspraken over technische maatregelen in de flyshootvisserij en de visserij-intensiteit in ICES gebied 7d, de discussie over artikel 12 is breder.
Voor meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.