De Nederlandse Vissersbond start in juni met het project ‘Netinnovatie kottervisserij deel 2’. Dit project geeft een vervolg aan de projecten die de afgelopen jaren vanuit de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) zijn uitgevoerd in het kader van de aanlandplicht. VisNed start de projecten in het kader van de overleving van discards en “best practices deel 2”. Afgelopen week ontvingen de Nederlandse Vissersbond en VisNed de toezeggingen van de aangevraagde subsidies voor de uitvoering van de projecten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Innovatie projecten
Als reactie op de aanlandplicht heeft de kottersector in 2014 via de CVO het initiatief opgepakt om zeven innovatieve projecten uit te voeren waarmee o.a. onderzoek werd gedaan naar het verbeteren van de selectiviteit van de vistuigen en de overleving van bijvangst, met als doel de aanlandplicht zo veel mogelijk uitvoerbaar, naleefbaar en handhaafbaar te maken en dat hierdoor uitzicht kan worden gehouden op noodzakelijke uitzonderingen op de aanlandplicht.
Door ontwikkelen
Op het gebied van de selectiviteit van de vistuigen zijn diverse netinnovaties ontwikkeld en in verschillende demersale visserijen getest. Eind 2015 zijn deze projecten afgerond en de resultaten openbaar gemaakt. De resultaten van de onderzoeken vindt u hier. Uit de onderzoeken blijkt dat de ontwikkelde netinnovaties, waaronder diverse scheidings- en ontsnappingspanelen, leiden tot een aanmerkelijke reductie van de bijvangst. In een aantal gevallen bleek er potentie te zijn om de netinnovaties verder te ontwikkelen.
Vervolg
Het doel van het vervolgproject is om de selectiviteit in verschillende segmenten binnen de demersale visserij verder te verbeteren door middel van tuig- en/of netaanpassingen. Met dit vervolgproject worden de reeds ontwikkelde netinnovaties verder onderzocht en waar mogelijk verbeterd. Ook nieuwe ideeën voor tuig- en/of netaanpassingen waarmee de selectiviteit kan worden verbeterd worden onderzocht en getest.
Subsidie
Voor de uitvoering van het project is subsidie aangevraagd vanuit het Europese Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV). Dit fonds is de opvolger van het Europees Visserij Fonds (EVF), dat eind 2015 is afgerond. Afgelopen week ontving Nederlandse Vissersbond de toekenning van de aangevraagde subsidie van RVO. Hiermee kan er gestart worden met de uitvoering van het project.
Bijeenkomsten
Op korte termijn zullen er een aantal bijeenkomsten worden georganiseerd waarbij het project inhoudelijk zal worden toegelicht. Vissers en nettenmakers wordt gevraagd ideeën aan te dragen op het gebied van het verbeteren van de selectiviteit middels tuig- en/of netaanpassingen. Vervolgens zal onderzocht worden welke ideeën kans van slagen lijken te hebben en worden de aangedragen ideeën uitgewerkt en getest in de praktijk. Vissers die goede ideeën hebben op het gebied van aanpassingen aan tuigen en netten waarmee de selectiviteit kan worden verbeterd worden gevraagd zich aan te melden en deel te nemen aan deze bijeenkomsten. Er wordt zowel een bijeenkomst georganiseerd voor de vis visserij als specifiek voor de visserij op Noorse kreeft. De data voor deze bijeenkomsten zullen zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd. U bent van harte welkom.
Vragen
Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben of wilt u alvast uw interesse kenbaar maken dan kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen dwvantuinen@vissersbond.nl / 0527-698151 .