Naar aanleiding van het voornemen van staatssecretaris Van Dam om zich te onthouden van stemming als in Brussel op donderdag 11 mei de Technische Maatregelen in stemming worden gebracht, sprak de Tweede Kamer op 9 mei over dit onderwerp. Van Dam zei te verwachten dat de uitkomsten van lopend onderzoek naar de duurzaamheid van het pulstuig het verzet bij Frankrijk en Denemarken zal wegnemen.
Het debat kreeg gisteren een vervolg over de vraag of Nederland moest kiezen voor onthouding of een tegenstem. Van Dam vond onthouding een voldoende krachtig signaal naar andere lidstaten. CU-kamerlid Eppo Bruins had met steun van de PVV, SGP, VVD, CDA en D66 een motie ingediend met een Kameropdracht om expliciet tegen te stemmen. De motie is met een ruime meerderheid aangenomen.
Signaal afgeven
Hoewel Nederland nu dus tegen de verordening Technische Maatregelen stemt en Denemarken zich waarschijnlijk onthoudt van stemming – overigens om heel andere redenen – is de verwachting dat het voorstel met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen. Toch is het belangrijk dat Nederland een krachtig signaal afgeeft over de tegenstrijdigheid in Europa als het gaat om innoveren in duurzame visserij.
In het voortraject bleek al dat het toelaten van de pulsvisserij nog steeds op veel weerstand en onwetendheid stuit. Zo stemde onder meer de milieucommissie van het Europees Parlement op 9 maart 2017 tegen het toelaten van de pulsvisserij. Erger nog, Nederland moet terug naar af: maximaal 5 procent van de vloot mag aan pulsvisserij doen. Overigens is dit niet de laatste stap in de besluitvorming.
Voorstander
Het internationale persbureau Politico laat vanochtend Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt aan het woord. “De ecologische voordelen van de pulsvisserij zijn aangetoond en veel natuurbeschermingsorganisaties zijn voorstander van deze techniek, zeker als je die vergelijkt met de traditionele boomkor.” Volgens dit bureau zouden België en Duitsland tegen de puls zijn, maar deze twee landen staan samen met het Verenigd Koninkrijk juist positief jegens deze innovatie. Het persbureau verwijst verder naar de Kamerbrief van staatssecretaris, waarin Van Dam aangeeft zwaar teleurgesteld te zijn door het gebrek aan steun voor de pulsvisserij.
Frankrijk en Denemarken
Het besluit over de algemene toelating van de puls wordt nu overgelaten aan ‘de regio’. Dat betekent dat vanuit de Scheveningengroep – waarin België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn vertegenwoordigd – een gemeenschappelijke aanbeveling moet komen aan de Europese Commissie. Nederland moet Frankrijk en Denemarken daar dan overtuigen. Het vermoeden is dat deze landen eigenlijk tegen de pulsvisserij zijn omdat die de Nederlandse vloot concurrentievoordeel biedt.
Verder lezen
Kamer wil dat staatssecretaris spierballen toont
Kamer eist tegenstem Nederland bij pulsvisserij
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl