De demersale werkgroep van de Noordzeeadviesraad (North Sea Advisory Council of NSAC) kwam vandaag bij elkaar. De werkgroep richt zich volledig, zoals de naam doet vermoeden, op de demersale visserij op de Noordzee en is daarom van groot belang voor onze Nederlandse kottervisserij. Er ging in de vergadering veel aandacht uit naar de ICES-vangstadviezen voor 2023.
ICES-vangstadviezen 2023 gekenmerkt door schommelingen
Vorige week werden de ICES vangstadviezen voor 2023 reeds aan ons gepresenteerd en hebben we onze leden geïnformeerd . In de demersale werkgroep is het waardevol om de vangstadviezen te bespreken aangezien de visserijen op de Noordzee door de verschillende EU-lidstaten gezien kunnen worden als communicerende vaten. Vanuit Denemarken werd met verbazing gereageerd op het advies voor schol, een verhoging van 6%, gezien de slechte vangbaarheid door de vloot. Er werd gesteld dat er toch echt een mismatch blijkt tussen de wetenschappelijke benadering en het praktische inzicht. Geluiden die ook vanuit de Nederlandse kottervisserij te horen zijn. Verder werd benadrukt dat de voorgestelde verhogingen van de rondvissoorten wijting, kabeljauw en zeebaars, erg welkom zijn daar waar het nu voor knelgevallen op zee kan zorgen.
Europese Commissie geeft uitleg
Vanuit de Europese Commissie werd een toelichting gegeven op haar document aan het Europees Parlement en de Europese Raad van ministers van vorige maand . Over het algemeen rapporteert de Europese Commissie positief over de visserijbestanden in EU-wateren en de verduurzaming van de visserij(sector). Met name de visbestanden in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan tonen zeer goede resultaten. Er werd specifiek aandacht aan één van de stokpaardjes uit het Gemeenschappelijk Visserij Beleid gegeven, de aanlandplicht. De regelgeving waarvan blijkt dat de sector er niet mee uit de voeten kan en het geen verbetering biedt op het gebied van de beoogde verduurzaming. Statements in relatie tot de aanlandplicht als “ongewenste bijvangsten in gemengde visserijen blijven hoog” en “controle en handhaving blijft problematisch maar goede voortgang met pilotprojecten op het gebied van cameratoezicht” deden de wenkbrauwen fronzen bij de visserijvertegenwoordigers. Tenslotte werd door de Europese Commissie benadrukt dat steun voor de visserijsector door de hoge energieprijzen vanuit het Europese fondsen essentieel is om marktverstoring binnen de sector tegen te gaan. Dat financiële steunmogelijkheden vanuit de EU worden steeds uitgebreider, lees daarvoor de persberichten van de EAPO van 7 juli 2022 (bijlage verwerken tot link) en Europêche. Het is alleen nog wel zaak dat de lidstaat Nederland er dan ook voortvarend mee aan de slag gaat. Lees ook ons artikel Overbruggingsregeling (de-minimis) onzeker.
Wetenschap laat licht schijnen over aalscholverbeheer
Niels Jepsen van het Deense DTU-Aqua presenteerde zijn bevindingen over de impact van de predatie door aalscholvers op visbestanden. De conclusie van het Deens onderzoek luidt dat visbestanden in de kustzones niet kunnen herstellen met de huidige druk door predatie. Het overgrote deel van deze predatie vindt plaats door aalscholvers. Jepsen liet interessante data zien van de groei van het aantal broedparen aalscholvers in Denemarken en legde daarbij de relatie met de neerwaartse spiraal van bepaalde vissoorten, zowel in de kustzone als ook in de Deense binnenwateren. De oproep van Jepsen om tot EU-beheer (en management) voor de aalscholvers te komen klonk luid en duidelijk. Lees ook ons artikel Impact aalscholver op visstand en visserij.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Durk van Tuinen, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.