Het project Bottom Fishing Impact Assessment Tool (BFIAT) is één van de onderzoeksprojecten die gehonoreerd is uit de 15 miljoen innovatiemiddelen uit het regeerakkoord van het kabinet Rutte III. Eind januari vond een gesprek plaats tussen de onderzoekers en vertegenwoordigers van de kottervisserij over hoe dit onderzoek de visserij het beste kan ondersteunen.
Ondersteuning innovatie
Voordat innovatieve vistuigen kunnen worden toegelaten in de Europese regelgeving is het nodig om de milieueffecten van deze tuigen vast te stellen. Het project BFIAT beoogt een computermodel te ontwikkelen dat in een vroeg stadium van het innovatietraject een schatting kan maken van de milieuvoordelen van een nieuw vistuig.
Efficiënter
Onderzoeker Dr. Justin Tiano van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) hoopt dat dit model het innovatieproces efficiënter kan maken omdat tijdens het proces een betere inschatting is van de milieuvoordelen en dat het een toelating van de tuigen kan bespoedigen. Tiano weet alles van het debacle van het pulstuig wat ondanks gunstige milieueffecten ten opzichte van het traditionele tuig werd verboden, want hij voerde het onderzoek uit naar effecten van het pulstuig op het bodemecosysteem.
Computermodel
In het project BFIAT wordt praktijkonderzoek gedaan en bestaande kennis over het Noordzee bodemecosysteem wordt geïntegreerd in het computermodel. Het praktijkonderzoek bestaat uit testen in het visserij-innovatiecentrum Stellendam en testen op zee waar gegevens worden verzameld van de gevolgen van verschillende soorten gesleepte vistuigen op het bodemecosysteem.
Advies visserijvertegenwoordigers
Het gesprek tussen de onderzoekers en de visserijvertegenwoordigers ging voornamelijk over de communicatie over het computermodel. Zo is het belangrijk om helder te communiceren dat het model kijkt naar het bodemecosysteem maar dat andere zaken zoals selectiviteit, overleving van bijvangst en brandstofverbruik ook belangrijke criteria zijn om innovatieve tuigen op te beoordelen. En dat het belangrijk is de resultaten van milieueffectbeoordelingen in de context van de samenleving te plaatsen. Visserij levert voedsel op en iedere vorm van voedselproductie komt met gevolgen voor de omgeving. Een innovatief tuig vergelijken met geen visserijactiviteit levert een ander beeld op dan een innovatief tuig vergelijken met een ander vistuig of met een andere vorm van voedselproductie.
Gebruikersgroepen om onderzoek toepasbaar te maken
Een groot deel van de 15 miljoen uit het regeerakkoord is uitgezet via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO schrijft openstellingen uit waarop onderzoekers onderzoeksvoorstellen kunnen indienen die helpen de visserij toekomstbestendig te maken. Het BFIAT project is via de NWO gefinancierd. Om te waarborgen dat onderzoeksresultaten toepasbaar zijn in de praktijk, moeten aanvragers gebruikersgroepen betrekken die advies kunnen geven vanuit de visserijpraktijk.
Meer informatie
Dit animatiefilmpje geeft de onderzoeksresultaten weer van Tiano’s eerdere onderzoek naar de gevolgen van het pulsvistuig voor het zeebodemecosysteem.
Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.