Andrew Kuyk, directeur-generaal van de Britse Provision Trade Federation, wil op visserijgebied het liefst alles bij het oude houden na de Brexit. Bertie Armstrong van de Scottish Fishermen’s Federation (SFF) wil juist zo snel mogelijk af van alle oude afspraken. De Noordzee kan beide kemphanen niet scheiden.
Kuyk sprak de voorkeur voor een patstelling uit tijdens de jaarlijkse conferentie van de Visfederatie. Deze bijeenkomst werd gehouden in Wassenaar op 1 november 2017 met als thema ‘Protectionisme of vrije handel in vis?’. Op exact hetzelfde moment stuurde de SFF een persbericht uit. Daarin de oproep om juist zo snel mogelijk na maart 2019 het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid de rug toe te keren. Duidelijk is dat de Britse visserij en handel lijnrecht tegenover elkaar staan.
Omzet vishandel vijfmaal groter dan visserij
Kuyk was gevraagd om de visie van Britse visverwerkers en vishandel op Brexit te belichten. Hij stelde dat de totale omzet van de Britse vishandelaren ongeveer het vijfvoudige bedraagt van de aanlandingen van de Britse vissersvloot. De bezorgdheid over het wegvallen van een belangrijk deel van de afzetmarkt onder Britse handelaren en visverwerkers is enorm. Zij zien het liefst dat na de Brexit een status quo blijft bestaan. Want niet alleen het verlies van Europese afzetmarkt, maar ook van de vele niet-Britse arbeidskrachten in de visverwerkende industrie maakt dat een harde Brexit rampzalig zal zijn.
Zo snel mogelijk onafhankelijke lidstaat
Aan de overkant van de Noordzee sprak Armstrong tijdens de jaarlijkse SFF-diner. Volgens hem zijn de zaken helder wat de visserij betreft. Binnen negen maanden na de formele exit in maart 2019 kan het Verenigd Koninkrijk het Europese visserijbeleid vaarwel zeggen. Daarna kunnen de Britten net als bijvoorbeeld Noorwegen en IJsland als onafhankelijke kuststaat aanschuiven bij de onderhandelingen over vangstmogelijkheden met de overgebleven EU-lidstaten.
SFF: Brexit zal geen schade opleveren
Desalniettemin laat Armstrong doorschemeren dat het in eigen handen nemen van de controle over de eigen wateren niet hetzelfde is als alle vis inpikken. Controle over toegang en vangstmogelijkheden betekent niet dat vissers uit de overgebleven EU-lidstaten buitensporig streng aangepakt worden. Maar dat het uitstappen uit de EU grote schade zal toebrengen aan de Britse visketen door het verlies van afzetmarkt en Europese investeringen, wijst Armstrong van de hand. “Onze sector is niet afhankelijk van subsidies,” stelt hij in het persbericht.
Halvering winstgevendheid visindustrie door harde Brexit
De European Fisheries Alliance, waarvan de Nederlandse Vissersbond deel uitmaakt, heeft als standpunt om een harde Brexit te vermijden. EUFA-woordvoerder Gerard van Balsfoort sprak eerder over de prognose dat een harde Brexit aan beide zijden van de Noordzee een verlies aan arbeidsplaatsen van 6.000 fte zou betekenen en een halvering van de winstgevendheid van bedrijven in de visverwerking.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal