Britten willen 12 mijl voor zichzelf

9 december, 2021

De Britse regering heeft laten weten dat ze in 2026 het exclusieve visrecht aan de Britse vloot wil geven. George Eustice van het Department for Environment Food & Rural Affairs (DEFRA), heeft dat aan de Engelse visserijorganisatie NFFO laten weten (bron: Fishing News). Onder de huidige overeenkomst (TCA) tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) mogen vissers uit bepaalde EU-lidstaten onder voorwaarde in de 6-12 mijl van de Britse wateren vissen. Dat leidt tot spanningen met onder andere Franse vissers rondom Jersey maar ook met andere EU-lidstaten over de visserij op ongequoteerde vissoorten. Daar willen de Britten van af.

De huidige deal

De Britten wilden geen beperkingen voor hun producten op de EU-markt en de EU wilde geen beperkingen bij toegang tot de VK-wateren. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een deal EU-UK Trade and Cooperation Agreement die op 1 januari 2021 van kracht is geworden. De Britse vissers krijgen tot 30 juni 2026 niet te maken met importheffingen op hun producten (o.a. vis) in ruil voor toegang van de EU-vissers tot de VK-wateren. Echter voor de territoriale wateren (tot 12 mijl) gelden andere afspraken. Vissers uit de EU moeten aantonen dat ze in de referentieperiode 2011-2016 in de VK-wateren hebben gevist. Het heeft dit jaar lang geduurd tot het weer tot normale verhoudingen kwam tussen beiden partijen en vangstmogelijkheden voor 2021/2022 vastgelegd konden worden.

Spanningen

Franse vissers die rondom het Kanaaleiland Jersey willen vissen ondervinden problemen met het verkrijgen van toegang. Inmiddels hebben 120 Franse schepen toegang maar 40 niet. De Fransen vinden dat ze benadeeld worden. De Britten vinden dat de Fransen niet kunnen aantonen dat ze in de referentieperiode in de VK-wateren hebben gevist dan wel dat ze hun schepen daarna hebben verlengd. In de 6-12 mijl van de VK-wateren wordt door EU-vissers op ongequoteerde vissoorten zoals krab gevist. De Britse vissers verwijten hun EU-collega’s dat ze teveel van deze soorten vangen en willen het liefst dat ze vertrekken. De Britse overheid sorteert alvast voor op de situatie en heeft aan de Britse visserij steun toegezegd om wetenschappelijk onderzoek te doen naar deze visbestanden. Dan zijn er ook nog de vele visserij-beperkende maatregelen waar EU-vissers mee te maken krijgen die al dan niet met de EU zijn afgestemd. Voorbeelden zijn de visserijbeperkingen voor de Britse natuurgebieden en de technische maatregelen in de VK-wateren.

Een deal moet voor beiden interessant zijn

Hoewel het jaar 2026 nog ver lijkt beginnen de beide partijen zich al wel voor te bereiden op een volgende deal.  In beginsel moet een deal voor beiden interessant zijn. Als de Britten de exclusiviteit van hun 12-mijl willen binnenhalen voor hun vloot dan zal er op andere punten een duit in het zakje gedaan moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van quota. Door de huidige deal hebben de EU-vissers quota-aandeel verloren. De onderhandelingen zullen naar alle waarschijnlijkheid stevig zijn. De Nederlandse demersale (kotter-) visserij heeft geen historische rechten in de 12 mijl van de VK-wateren, de pelagische visserij op haring wel. De Nederlandse Vissersbond volgt de ontwikkelingen nauwgezet en informeert haar leden als er nieuws is.

Voor meer informatie

Neem contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Derk Jan Berends
Derk Jan Berends

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses