Ieder jaar stelt de Nederlandse Vissersbond voor haar leden de maatschapsovereenkomst digitaal ter beschikking, zodat u goed voorbereid bent voor het nieuwe jaar. Eind december zijn de geactualiseerde documenten in het Nederlands verstuurd naar alle leden van de Nederlandse Vissersbond. De documenten staan nu ook op deze site in het Engels en Pools (zie onderstaande tabel).
Maatschapsovereenkomst 2018
Het is belangrijk dat u tijdig een goede overeenkomst met uw vaste vennoten (maten) sluit. U kunt hiervoor de te downloaden documenten gebruiken. Deze zijn in samenwerking met het Sociaal Fonds voor de Maatschapsvisserij (SFM), VisNed en Sectorraad Visserij opgesteld en juridisch getoetst.
Wat is nieuw?
In de afgelopen jaren is de wetgeving met betrekking tot bemanning veranderd. Daarnaast zijn er zaken die in het Wetboek van Koophandel stonden overgezet naar het Burgerlijk Wetboek. Hierdoor zijn de verwijzingen in de maatschapsovereenkomst en -voorwaarden van 2017 niet meer correct. Daarnaast is sinds dit jaar in een aantal lidstaten van de Europese Unie een internationale richtlijn van kracht die arbeidsomstandigheden regelt aan boord van vissersschepen, de zogenaamde Work in Fishing Convention (C-188).
Work in Fishing Convention (C-188)
De internationale arbeidsorganisatie ILO heeft in 2007 een richtlijn aangenomen om de arbeidsomstandigheden van vissers te verbeteren. Onder de naam Work in Fishing Convention (C-188) is deze richtlijn inmiddels door verschillende landen wereldwijd en ook door lidstaten van de Europese Unie geïmplementeerd. Frankrijk hanteert deze richtlijn al en Nederland zou dat aanvankelijk ook dit jaar gaan doen, maar dat wordt waarschijnlijk volgend jaar. De C-188 richtlijn is van toepassing op zowel vissers in dienst als zelfstandige maatschapsvissers waar het gaat over:
- Verantwoordelijkheden van schipeigenaar, schipper en bemanning
- Minimum leeftijden van de bemanning
- Medische keuring
- Minimum aantal uren rust tijdens een visreis
- Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)
- Medische zorg en sociale zekerheid
- Fisher’s Work Agreement (arbeidscontract en maatschapscontract)
- Repatriëring (en verzekering)
- Accommodatie en voeding
In principe is de richtlijn van toepassing op schepen met een lengte vanaf 24 meter, maar nationale overheden kunnen de richtlijn ook voor kleinere schepen van toepassing verklaren. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid gelden voor de lidstaten van de Europese Unie. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft dat in het overleg met de Nederlandse visserijsector duidelijk gemaakt.
Documenten ‘C-188 proof’
Het Sociaal Fonds voor de Maatschapvisserij (SFM), de Nederlandse Vissersbond, VisNed en de Sectorraad Visserij hebben ervoor gezorgd dat de op deze pagina te downloaden maatschapsovereenkomst en de bijbehorende maatschapsvoorwaarden zijn herzien op een wijze waarop ze nu voldoen aan richtlijn C-188. Voor de juistheid van de inhoud is juridisch advies ingewonnen. Er wordt nog gewerkt aan een Engelse en Poolse vertaling en die binnenkort ook op deze website te downloaden zijn.
Status van de maatschap
Het is belangrijk dat het onderscheid tussen maatschapsvissers en vissers met een arbeidsovereenkomst duidelijk wordt gemaakt. In de herziening van de maatschapsovereenkomst en -voorwaarden is hier uiteraard rekening mee gehouden. Het is de maatschap bestaande uit de eigenaar, schipper en de maten die als scheepsbeheerder verantwoordelijk is voor de exploitatie van het visserijbedrijf én de arbeidsomstandigheden aan boord.
Noodzakelijke papieren aan boord
Nederlandse vissers die actief zijn in Franse wateren moeten rekening houden met controles aan boord. Het advies is dat alle vissers die Franse wateren aandoen de zaken goed op orde hebben. De regels gelden voor álle bemanningsleden, zowel loondienstvissers als maatschapsvissers. Zorg ervoor dat in Franse wateren de volgende papieren aan boord zijn:
- Actuele bemanninglijst (IMO FAL formulier 5)
- Bemanningsleden moeten hun paspoort bij zich hebben
- Bewijzen van medische geschiktheid
- Bemanningscertificaat en vaarbevoegdheidsbewijzen
- Gedocumenteerd werkschema met ten minste 10 uur rust per etmaal / 77 uur rust per 7 dagen
- Kopieën maatschapscontracten of (collectieve) arbeidsovereenkomsten
- Hoe medische zorg aan boord is geregeld (inclusief certificaten)
- De aanwezigheid van een actuele risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E)
- Certificaten basisveiligheidstraining voor vissers (originele, geen kopieën)
- Kopieën verzekeringsbewijzen SFM
- Kopie polis of verzekeringsbewijs Protection and Indemnity (P&I) of vergelijkbare aansprakelijkheidsverzekering
Vragen
Voor vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl