Met ingang van 1 oktober 2017 wordt het E-lite logboeksysteem verplicht gesteld voor vissersvaartuigen met een lengte kleiner dan 10 meter. Nederland heeft bij de Europese Commissie ervoor gepleit om voor alle vaartuigen kleiner dan 12 meter een vereenvoudigde elektronische aangifte in te voeren. Hiervoor heeft Nederland ontheffing aangevraagd in Brussel want de Europese grens ligt op 10 meter.
Op woensdag 20 september heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een toelichting over de verplichtstelling geplaatst op haar website.
Minder administratieve lasten
In het in december 2016 gepubliceerde informatiebulletin voor de visserij van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is op pagina 25 te lezen dat het E-lite systeem de online vervanger wordt van de papieren logboeken. De eigenaren van de schepen tot 12 meter lengte waren altijd verplicht om met een papieren logboek vangstopgave te doen bij de NVWA. Daarvoor komt nu het elektronisch logboek E-Lite in de plaats.
Met het systeem E-Lite kunt u na afloop van de visreis de vangstopgave vanaf uw pc of laptop online invullen met behulp van een speciaal voor dat doel ontwikkeld webformulier. Voordeel ten opzichte van de papieren vangstopgave is dat onder andere registratie van de gegevens sneller verloopt en de kans op fouten in de opgaven wordt geminimaliseerd. Hierdoor kunnen de administratieve lasten worden verminderd.
Dit geldt vooralsnog niet voor ondernemers met een schip groter dan tien meter en kleiner dan 12 meter. Deze groep gebruikt voor de rapportage aan de NVWA en RVO weliswaar E-lite, maar is daarnaast nog steeds op grond van Europese regelgeving verplicht om een papieren logboek bij te houden en te bewaren tot drie jaar na dato.
DigiD of e-herkenning
Om het E-lite-formulier te kunnen gebruiken, moet u als ondernemer beschikken over E-herkenning of een DigiD waarmee de NVWA uw identiteit kan controleren. De door u ingevulde gegevens komen direct in de systemen van de NVWA en RVO terecht. Voor Nederlandse ondernemers die beschikken over E-herkenning of DigiD is dat geen probleem, maar voor buitenlandse ondernemers bestaat er onduidelijkheid.
De Nederlandse Vissersbond heeft bij de NVWA de vraag neergelegd hoe buitenlandse ondernemers, veelal Belgische zeebaarsvissers, met een in Nederland geregistreerd schip hun elektronische logboek moeten gaan bijhouden, aangezien zij niet beschikken over DigId of e-herkenning.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl