Europese gids voor risicopreventie op kleine vissersvaartuigen

13 juni, 2017

Volgens de Europese Commissie blijft het aantal dodelijke ongevallen, letselgevallen en vaartuigen die jaarlijks verloren gaan in de visserij onaanvaardbaar hoog in vergelijking met andere sectoren. Daarom heeft de EC een gids laten maken die vissers helpt om een inschatting te maken van de risico’s aan boord en maatregelen te nemen om deze in te perken.

De makers van de gids hopen dat de uitgave het bewustzijn zal vergroten en zal bijdragen tot een veiligere viscultuur. De inhoud van de gids staat los van de door nationale autoriteiten opgelegde plichten — en in het bijzonder de eisen van de EU-richtlijn ten aanzien van de bescherming van gezondheid en veiligheid. Reders, schippers en bemanningsleden zijn verplicht risico’s in kaart te brengen en beschermende maatregelen te treffen om het risico op persoonlijk letsel en ongevallen weg te nemen of te verkleinen.

De omslag van de gids geeft al één veelvoorkomend risico weer: geen werk-reddingvest dragen en overboord geraken.

Download de gids hier (1,63 mB)

Achtergrond

In het Verslag over de praktische tenuitvoerlegging van de Richtlijnen 93/103/EG (vissersvaartuigen) en 92/29/EEG (medische hulpverlening aan boord van schepen) inzake de gezondheid en veiligheid op het werk is geconcludeerd dat deze regelgeving geen gevolgen van betekenis heeft voor bemanningsleden van kleine vaartuigen. Daarnaast werd aanbevolen om een niet-bindende gids voor vaartuigen met een lengte van minder dan 15 meter op te stellen.

Lidstaten helpen

Deze gids is het resultaat van die aanbeveling. Hij is erop gericht om het veiligheidsbeleid op EU-niveau te verduidelijken en de lidstaten te helpen hun verplichtingen op grond van de kaderrichtlijn en de afzonderlijke richtlijnen na te komen.

Ongevallen voorkomen

Het hoofddoel van de gids is het aan de hand van ‘best practices’ helpen ongevallen te voorkomen in een vijandige omgeving: de zee. Vissen is een eeuwenoude activiteit die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. De meerderheid van de vissers die deze vaartuigen exploiteren, zijn zelfstandigen en zijn derhalve van nature ‘risicotolerant’. Deze gids is een eerste stap op weg naar harmonisatie van de huidige maatstaven voor opleiding en scholing.

Nut voor de Nederlandse kleine vloot

In de Stichting Sectorraad Visserij waar Nederlandse Vissersbond, PFA (Pelagische reders), Visned en vakbond CNV samenwerken aan bemanningszaken staat het thema veiligheid aan boord hoog op de agenda. “Een van de projecten van de Sectorraad is het ontwikkelen van een digitale Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) voor kotters. Deze gids kan ondernemers van kleine vissersvaartuigen helpen om een RI&E op te stellen,” aldus Derk Jan Berends die namens de Nederlandse Vissersbond zitting heeft in de Sectorraad.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl

 

<< Terug naar het Weekjournaal

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses