In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni 2024 lanceert de Nederlandse Vissersbond elke week een artikel om uit te leggen waarom er Europese verkiezingen zijn, hoe de Europese verkiezingen werken, waar je op kan stemmen en waarom het zo belangrijk is om 6 juni naar de stembus te gaan. In het derde deel van deze reeks meer uitleg over de politieke speerpunten van de SGP, JA21, PvdA en GroenLinks. De partijen PvdA en GroenLinks doen dit jaar mee met één kandidatenlijst en één verkiezingsprogramma.
SGP
De SGP is als politieke partij op dit moment verbonden aan de Europese fractie, of alliantie, van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Lees hier meer over wat Europese fracties precies zijn.
In het verkiezingsprogramma van de SGP wordt duidelijk dat de visserijsector voor deze partij een belangrijke rol speelt gezien het uitgebreide aantal standpunten dat de SGP hierover inneemt.
De SGP vindt de bijdrage van de visserij aan de voedselzekerheid en de economie onmisbaar en moet worden meegewogen in de beleidsvoorstellen. Ook wil de SGP dat er een aparte Eurocommissaris komt voor visserij om voldoende aandacht voor de sector te garanderen, en waarbij Europese beleidsvoorstellen altijd vooraf moeten worden getoetst met effectbeoordelingen, waarin de sociaaleconomische belangen nadrukkelijk moeten worden meegewogen.
Daarnaast wil de SGP de aanlandplicht van tafel, omdat dit een onwerkbare maatregel is en omdat dit in strijd is met de kringloopgedachte. Verder wil de SGP dat pulsvisserij weer wordt toegestaan, dat de brandstofaccijnsvrijstelling voor de visserij behouden blijft en dat innovatie, vergroening en verduurzaming van vaartuigaandrijving worden gestimuleerd en niet gehinderd worden.
Wat betreft natuurgebieden en wind op zee pleit de SGP voor meervoudig gebruik van windmolenparken en natuurgebieden op zee. Ook moet er meer onderzoek komen naar milieugevolgen van windmolenparken en komt er een bouwstop voor windmolens in belangrijke visgebieden. De visserij moet aangemerkt worden als ‘bestaand gebruik’ in Natura 2000-gebieden.
Ook heeft de Europese visserij veel te maken met derde landen en daarom wil de SGP onder meer dat onderhandelingen over de toegang tot Britse en Noorse wateren zijn gekoppeld aan toegang tot de Europese markt. Ook wil de SGP dat de EU zich inspant voor duurzaam visserijbeheer op internationaal niveau en dat de EU daarbij streng optreedt tegen illegale visserij, bijvoorbeeld door een land als China.
>> Klik hier voor het volledige Europese verkiezingsprogramma van de SGP.
JA21
JA21 is, net als de SGP, op dit moment verbonden aan de Europese fractie, of alliantie, van Europese Conservatieven en Hervormers.
JA21 is voorstander van innovatie in de visserijsector. Tegelijkertijd vindt JA21 dat dit haalbaar en betaalbaar moet zijn. De Nederlandse land-, tuin- en akkerbouw en de visserijsector behoren tot de wereldtop. We doen er dus verstandig aan om voedselproductie weer prioritair te maken boven de ecologische doelstellingen van de Europese Green Deal, vindt JA21. JA21 vindt dat dit hand in hand moet gaan met een vrije markt. Dus minder (strenge) wet- en regelgeving voor boeren, vissers en onderzoekers en minder focus op rigide ecologische doelstellingen.
Ook pleit JA21 voor een sterke lobby in de EU om op te komen voor het Nederlands belang. Pulsvisserij, een herziening van de vogel- en habitatrichtlijn en de desastreuze effecten van de Natuurherstelwet moeten weer op de agenda komen.
>> Klik hier voor het volledige Europese verkiezingsprogramma van JA21.
GroenLinks-PvdA
Op dit moment zijn GroenLinks en PvdA in het Europees Parlement nog verdeeld over twee Europese politieke fracties. Zo is de PvdA op dit moment nog verbonden aan de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) en GroenLinks verbonden aan de Europese Vrije Alliantie (EVA).
GroenLinks-PvdA wil een einde aan overbevissing en wil dit bereiken door commerciële visvangst alleen toe te staan als het ecosysteem gezond is en uitsluitend de natuurlijke aanwas aan vis wordt weggevangen. Ook wil deze partij dat uiterlijk in 2025 voor alle commerciële vissoorten wetenschappelijk verantwoorde quota gelden die zorgen voor spoedig herstel van een overvloedige visstand.
Verder wil GroenLinks-PvdA zware sleepnetvisserij uitfaseren en stoppen met bodemverstorende visserij in zeereservaten. Wel wil de partij weer experimenten met pulsvisserij. Gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de ecologische neveneffecten is nodig voordat vissen met stroomstoten wordt toegestaan.
GroenLinks-PvdA wil verder het overschot aan vangstcapaciteit terugdringen met een transitieplan waarin onder andere niet langer subsidie wordt gegeven voor de bouw van vissersschepen. Ook moet de vrijstelling van brandstofaccijns voor de visserij worden geschrapt.
Tot slot heeft GroenLinks-PvdA de voorkeur voor import van vis gevangen door lokale vissers boven visserij in wateren van landen buiten de EU door de Europese vissersvloot. Akkoorden met landen buiten de EU mogen namelijk niet ten koste gaan van een gezonde visstand of van de bestaansmogelijkheden van de lokale bevolking.
>> Klik hier voor het volledige Europese verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA.
Volgende week
Vanaf volgende week worden de partijprogramma’s van de nationale partijen CDA, CU, PVV en PvdD uitgelicht en hun speerpunten voor de visserijsector. Lees hier het artikel van vorige week over ‘Wat zijn Europese politieke fracties?’
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.