In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni 2024 lanceert de Nederlandse Vissersbond elke week een artikel om uit te leggen waarom er Europese verkiezingen zijn, hoe de Europese verkiezingen werken, waar je op kan stemmen en waarom het zo belangrijk is om 6 juni naar de stembus te gaan. In het vierde deel van deze reeks meer uitleg over de politieke speerpunten van ChristenUnie, CDA, PVV en PvdD.
ChristenUnie
De ChristenUnie maakt als politieke fractie op dit moment deel uit van de Europese Volkspartij. Lees hier meer over wat Europese fracties precies zijn en wat hun rol precies is.
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat lidstaten, conform de verdragsafspraken en biodiversiteitsstrategie, effectieve maatregelen nemen voor bescherming van mariene gebieden, zodat visbestanden gezond blijven en ruimte blijft voor duurzame visserij. Ook wil de ChristenUnie zich blijven inzetten voor een toekomst voor de pulskorvisserij als duurzamer alternatief voor de boomkor met wekkerkettingen. Verder wil ChristenUnie dat er een Europees viskeurmerk komt dat consumptie van duurzame, lokale (bijvangst) visproducten uit eigen wateren stimuleert. Vis die van buiten de EU op de Europese markt komt moet aan dezelfde duurzaamheids-, milieu- en dierenwelzijnseisen voldoen als EU-vis.
Ook vindt ChristenUnie het belangrijk dat vissers worden gestimuleerd, geholpen en betaald om zwerfvuil dat in hun netten belandt mee te nemen naar land. De aanlandplicht moet zo worden aangepast dat deze flexibel wordt ingezet en zodoende daadwerkelijk bijdraagt aan een gezonde zee. Soorten met een grote overlevingskans mogen worden teruggeplaatst. Toezicht hierop via camera’s aan boord kan alleen op vrijwillige basis.
Verder moet in het ruimtegebruik van de Noordzee de belangen van de vissers altijd worden meegewogen, waarbij meervoudig gebruik het uitgangspunt is. Tot slot noemt ChristenUnie dat er versneld moet worden ingezet op een CO2-neutrale en circulaire Europese visserijvloot. Dit betekent dat met financiële hulp vanuit EU-fondsen schepen worden aangepast en omgebouwd naar bijvoorbeeld waterstof of andere CO2-vrije brandstoffen. Subsidiemogelijkheden die beschikbaar gesteld worden voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van schepen of voor het moderniseren of vervangen van motoren moeten ook beschikbaar komen voor alle schepen, ook wanneer ze langer zijn dan 24 meter.
>> Klik hier voor het volledige Europese verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.
CDA
Het CDA maakt op dit moment net als de ChristenUnie deel uit van de Europese Volkspartij.
Het CDA is van mening dat vissers (en boeren) gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen produceren. Daarbij moeten voedselzekerheid en een gezonde natuur hand in hand gaan. In het verkiezingsprogramma zijn de speerpunten van het CDA voor de visserijsector samengevoegd met hun speerpunten over de omgang met ons water, de kwaliteit er van en het watermanagement.
Het CDA wil dat geld uit het gemeenschappelijk visserijbeleid met name wordt ingezet voor innovatie en verduurzaming. Ook wil het CDA dat innovatieve en duurzame visserijtechnieken versneld worden toegestaan en dat ook duurzame aquacultuur wordt gestimuleerd.
>> Klik hier voor het volledige Europese verkiezingsprogramma van het CDA.
PVV
De PVV maakte deel uit van de Europese fractie Identiteit en Democratie (ID).De PVV zetelt op dit moment niet in het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen van 2019 kwam de PVV op 0 zetels uit, maar door de Brexit werd een vrijgekomen zetel toegekend aan de partij.
De PVV heeft een compact verkiezingsprogramma. Over de visserij schrijft de PVV dat het een beleid wil op basis van gezond verstand. Geen klimaatactivisme, maar –realisme. Geen verlamming, maar vooruitgang, zodat onze boeren kunnen boeren en onze vissers kunnen vissen. Daarbij is het behoud van onze vetorechten essentieel.
>> Klik hier voor het volledige Europese verkiezingsprogramma van de PVV.
PvdD
De Partij voor de Dieren (PvdD) maakt op dit moment deel uit van de linkse fractie in het Europees Parlement, ook wel de GUE of NGL genoemd.
De PvdD wil dat de EU geen geld geeft aan de visserij. Ook moet minstens 30% van de Europese zeeën als zeereservaat beschermd worden. Vissers mogen daar niet meer vissen. Gebieden met veel kwetsbare soorten en gebieden met aantrekkelijke zeebodems (koolstofrijk) moeten beschermd worden. Visserij die grote schade veroorzaakt aan de zee en de zeebodem moet worden verboden. Ook wil de PvdD dat de EU zich inzet voor een wereldwijd netwerk aan natuurgebieden.
Verder wil de PvdD dat er een commissie in het Europees Parlement gestart wordt voor dierenwelzijn welke EU-regels bepaalt voor dierenwelzijn. Deze regels worden dan niet langer meer bepaald door de commissies voor landbouw en visserij.
Het eten van vissen, schaaldieren en schelpdieren is niet nodig voor onze gezondheid. Gezonde vetzuren haal je ook uit algenolie en zeewier. Dat is beter voor het welzijn van vissen, de natuur en de biodiversiteit. De EU moet de inwoners daar over informeren.
De vangst van paling, kabeljauw en bedreigde tonijnsoorten moet verboden worden. Ook wil PvdD dat vissen na de vangst meteen worden bedwelmd aan boord van alle vissersschepen.
Vistechnieken die de zeebodem beschadigen of vissen onder stroom zetten worden verboden. De EU moet daarnaast streng controleren op vissers. Bijvoorbeeld met camera’s aan boord. Vissersboten die de regels moeten overtreden mogen niet meer uitvaren. Ook moet de EU de bijvangst verminderen door bepaalde vistechnieken te verbieden.
>> Klik hier voor het volledige Europese verkiezingsprogramma van de PvdD.
Waarom stemmen?
De Europese Unie haar standpunten zijn heel erg belangrijk voor de beroepsvisserij, omdat juist daar de meeste regels worden gemaakt voor de visserij. Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, adviseert daarom met klem: “Elke stem van een visser telt in de Europese Unie. Door niet te stemmen, verlies je niet alleen je stem, maar ook de kans om invloed uit te oefenen op de regels die onze beroepsvisserij bepalen. Jouw stem is de kracht waarmee we het beroep visser beschermen en vormgeven voor de toekomst. Dus, visserman, laat je stem horen en beïnvloed de koers van onze visserijsector. Niet stemmen is simpelweg geen slimme keuze voor de toekomst van ons vak. Lees vooral de partijprogramma’s, focus op het woord visserij, en probeer ook eens een stemwijzer te gebruiken.”
Vorige en volgende week
Volgende week worden de partijprogramma’s van de nationale partijen VVD, D66, BBB en NSC uitgelicht en hun speerpunten voor de visserijsector. Vorige week kon u meer lezen over de politieke speerpunten voor de visserij van de partijen SGP, JA21 en GroenLinks-PvdA. Klik hier om dit artikel terug te lezen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.