Natuurorganisaties de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, het Wereldnatuurfonds, de Stichting WAD en de Vereniging Natuurmonumenten hebben per brief van 10 juli jl. een handhavingsverzoek ingediend bij het ministerie van LNV tegen de garnalenvisserij. De NGO’s zijn van mening dat de voorschriften vanuit de Wnb-vergunning niet worden nageleefd en verzoeken minister Schouten handhavend op te treden.
Vooraankondiging verzoek tot handhaving
Binnen VIBEG-verband hebben de natuurorganisaties al eerder aangekondigd dat zij een verzoek tot handhaving in voorbereiding hadden tegen de Wnb-vergunning. De NGO’s zijn van mening dat de afspraken over toezicht en handhaving door de PO’s (eerstelijnstoezicht) niet nagekomen worden. Daarbij is aangegeven dat ook het toezicht en de handhaving door de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) met behulp van de black box niet adequaat genoeg plaatsvindt en de black box data onvoldoende betrouwbaar is.
De afgelopen jaren hebben de NGO’s binnen VIBEG meerdere malen hun zorgen geuit over de garnalenvisserij in Natura2000-gebieden en of de vergunningvoorschriften wel correct worden nageleefd. Ondanks de gezamenlijke inspanningen van alle betrokkenen heeft dit tot nu toe niet geleid tot de gewenste resultaten. Het is om die reden dat er nu een verzoek tot handhaving is ingediend.
Black box data onvoldoende betrouwbaar
In het handhavingsverzoek stellen de NGO’s dat de door de black box geregistreerde gegevens niet voldoende betrouwbaar zijn en er geen afdoende toezicht kan worden uitgeoefend met behulp van de black box. Hierbij wordt verwezen naar het door de NVWA gedane onderzoek naar de black box systemen, waarvan eerder dit jaar de resultaten zijn gedeeld met de VIBEG partners. Uit dit onderzoek blijkt dat de door de black box geregistreerde data onvoldoende betrouwbaar zijn, zo stellen de natuurorganisaties.
De NGO’s concluderen op basis van het onderzoek van de NVWA dat de garnalenvisserij niet binnen de grenzen van de Wnb-vergunning plaatsvindt en het momenteel onvoldoende mogelijk is om vast te stellen of er al dan niet wordt gevist in de gesloten gebieden. Het gevolg daarvan is dat niet langer de zekerheid bestaat dat de garnalenvisserij de natuurlijke kenmerken van de Natura2000-gebieden niet aantast.
Verhoogde visserij-intensiteit
De NGO’s, het ministerie van LNV en de visserijsector verschillen van mening over de visserij-intentsiteit van de garnalenvissers in de Natura2000-gebieden. Het baart de NGO’s zorgen dat de daadwerkelijke aantallen visuren in de vergunde Natura2000-gebieden vele malen hoger zijn dan in de Wnb-vergunning is vastgelegd, zo blijkt op basis van de door het ministerie van LNV aangeleverde cijfers. Daarmee voldoet de garnalenvisserij niet (meer) aan de gestelde voorwaarden in de vergunning en dient de overheid handhavend op te treden, aldus de NGO’s.
Volgens de NGO’s kan het niet anders dan dat deze fors hogere visintensiteit een negatief effect heeft gehad op vastgestelde natuurdoelen voor de vergunde N2000-gebieden. Bij een goed werkende black box had het ministerie deze gegevens veel eerder kunnen benutten en veel sneller kunnen ingrijpen.
Vanuit het ministerie van LNV is aan de visserijorganisaties verzocht om actie te ondernemen nu er meer uren gevist wordt dan volgens de Wnb-vergunning is toegestaan. In het Weekjournaal van vorige week is hier een artikel aan gewijd. De visserijorganisaties zijn het daar niet mee eens en hebben om die reden gevraagd om inzage in de berekeningen van de visuren, die door de NVWA zijn opgesteld.
Vervolgens is door de visserijorganisaties aan Wageningen Economic Research (WECR, voorheen het LEI) opdracht gegeven deze berekeningen te controleren. De herberekeningen van WECR lieten een ander beeld zien van de daadwerkelijke visuren, waarbij er verschillen werden geconstateerd met de berekeningen van de NVWA.
Last onder dwangsom
De NGO’s verzoeken minister Schouten om handhavend op te treden en de garnalenvisserij in de Natura2000-gebieden niet meer toe te staan, omdat er niet voldaan wordt aan de voorschriften van de Wnb-vergunning. Dit zou betekenen dat garnalenvissers niet meer in deze Natura2000-gebieden mogen vissen en zij bij overtreding een last onder dwangsom (boete) opgelegd kunnen krijgen.
Pas op het moment dat de garnalensector beschikt over een goed werkend black box systeem dat voldoet aan de in de vergunning gestelde eisen en waarmee kan worden gewaarborgd dat de visserij-intensiteit en de visserijlocatie van elk vaartuig kan worden vastgesteld, kan de garnalenvisserij weer worden toegestaan in de Natura2000-gebieden volgens de NGO’s.
Wanneer blijkt dat handhaving op basis van een goed werkend black box systeem niet mogelijk is, stellen de NGO’s dat het ministerie de Wnb-vergunning dient in te trekken.
Vervolg
In een eerste reactie op het handhavingsverzoek van de NGO’s heeft het ministerie van LNV laten weten dat zij de tijd nodig heeft om met een inhoudelijke reactie te komen. Gelet op de zomerperiode is onderling met de NGO’s afgestemd dat het handhavingsverzoek na de zomer inhoudelijk zal worden behandeld.
Naar verwachting zal het verzoek tot handhaving van de natuurorganisaties binnen VIBEG-verband inhoudelijk worden besproken.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Egbert van der Tuin via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.