Door Duitsland wordt er al ruim vijf jaar gewerkt aan het instellen van visserij beperkende maatregelen in Natura 2000 gebieden in Duitse wateren. Vanaf 2016 beschikken we over kaartweergaves van de Duitse plannen en gelet op het belang van de Nederlandse visserij kijkt de Nederlandse Vissersbond mee en levert inspraak. Afgelopen week zijn we geïnformeerd door onze Duitse collega visserijorganisatie dat de oorspronkelijke plannen recent flink zijn gewijzigd met grote gevolgen voor met name de garnalenvisserij.
Sylter Outer reef
Daar waar in de vorige plannen voor het Sylter Outer reef een groot deel van het gebied een uitzondering voor de garnalenvisserij bestond, wordt er nu gesproken van een jaarrond sluiting van alle gesleepte vistuigen. Dus ook de garnalenvisserij. Dit gebied is voor de Nederlandse, maar natuurlijk ook Duitse garnalenvissers in het winterhalfjaar van een grote waarde. Daar waar eerst het gebied was opgedeeld in een westelijk, midden en oostelijk gedeelte is er nu alleen een corridor (oost-west) waar nog gesleepte bodem beroerende visserij mag plaatsvinden. In het commentaar van de Duitse collega visserijorganisatie wordt nadrukkelijk gesteld dat deze corridor goed uitkomt voor de Deense industrievisserij op zandspiering. Ook de voorgestelde sluiting op de zogenaamde Amrumbank lijkt vele malen groter dan eerder voorgesteld. In eerdere voorstellen was alleen de gedeeltelijke sluiting van de Amrumbank gesloten voor garnalenvisserij maar nu wordt er dus voorgesteld om voor het Sylter Outer reef geen uitzondering te maken voor garnalenvisserij. De Duitse collega organisatie roept haar overheid op om de uitzondering voor de garnalenvisserij in deze plannen weer terug te brengen.
Scheveningen groep
Anderzijds bleek in een gesprek dat deze week plaatsvond met de Duitse collega organisatie de kans klein dat binnen Duitsland er nog grote wijzigingen plaatsvinden van de plannen. Andere lidstaten, zo ook Nederland, krijgen binnen de Scheveningen groep nog de kans om inspraak te leveren. De Nederlandse Vissersbond heeft het ministerie van LNV geïnformeerd over deze ontwikkeling en gevraagd om op korte termijn in gesprek te gaan over dit onderwerp. Het doel van het gesprek is wat de Nederlandse Vissersbond betreft het onderbouwen dat de voorgestelde maatregelen disproportionele gevolgen hebben voor de Nederlandse vissersvloot. De Nederlandse overheid heeft binnen de Scheveningengroep de mogelijkheid om de plannen tegen te houden.
Borkumer stenen
Naast de voorgestelde sluiting van een groot deel van het Sylter Outer reef wordt ook voorgesteld om het Duitse deel van de Borkumer stenen, buiten de 12 mijlszone, te sluiten voor bodem beroerende visserij.
Gevolgen voor Nederlandse visserij
De gewijzigde Duitse plannen hebben zoals eerder gesteld een disproportioneel effect op de garnalenvisserij, en dan in ons geval de Nederlandse garnalenvissers die met name in de periode van november tot en met april actief zijn in de Duitse wateren. Wanneer deze “wintervisserij” in de voorgestelde mate wordt beperkt is de schade voor de garnalenvisserij onoverkomelijk. De wintervisserij in de Sylt zorgt er voor een groot deel van de vloot voor dat een rendabele jaarrond garnalenvisserij kan worden beoefend. Als Nederlandse Vissersbond zetten we ons uiteraard maximaal in om deze plannen te dwarsbomen. Op korte termijn vinden er gesprekken met onze overheid plaats en vrijdagmiddag worden de plannen al met een deel van de leden besproken in de afdelingsvergadering Noordwest om 15:00 uur in Den Oever.
Meer informatie
Voor meer informatie over bovenstaand artikel of kaartweergaven van de genoemde gebieden en bijbehorende voorgestelde maatregelen kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Nederlandse Vissersbond, 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.