Sinds de aanleg van de Marker Wadden wordt het natuurproject geplaagd door negatieve berichten over het gebruik van vervuilde grond. Natuurmonumenten, beheerder en eigenaar van de Marker Wadden, ontkende aanvankelijk dat er voor de aanleg van de eilanden gebruik was gemaakt van vervuilde grond. Een WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) -verzoek bracht aan het licht dat er wel degelijk vervuilde industriegrond en ook granuliet afkomstig uit Schiedam en IJmuiden was gebruikt door de aannemer. Uiteindelijk gaf de organisatie eind vorig jaar toe dat er fouten waren gemaakt in 2016 maar dat er sindsdien alleen nog maar schone grond zou zijn gebruikt. Desondanks is er vorig jaar toch weer vervuilde bagger uit het Eemmeer gebruikt zo blijkt uit recent onderzoek door RoyalHaskoningDHV in opdracht van Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten. Het droomplaatje van de Marker wadden: van ecologische droom naar unieke realiteit, gebouwd op slib en zand uit het Markermeer, is door alle commotie toch wat verbleekt.
Verklaringen Natuurmonumenten
In een eigen verklaring van Natuurmonumenten eind vorig jaar gaf de organisatie toe dat er in 2016 inderdaad een beperkte hoeveelheid vervuilde grond van buiten het Markermeer is aangevoerd en dat er sindsdien alleen nog maar schone grond gebruikt zou zijn. Dat laatste blijkt nu weer niet te kloppen want er is weer vervuilde grond (slib) aangevoerd van elders, namelijk uit het Eemmeer, zo blijkt uit een recente verklaring van Natuurmonumenten. De organisatie vindt dat het allemaal wel mee valt; in 2016 is slechts 0,44% van de gebruikte grond vervuild. De 21.000 m3 vervuilde grond uit Schiedam en IJmuiden is bovendien keurig afgedekt met een dikke zandlaag volgens Natuurmonumenten.
Vragen aan Rijkswaterstaat
De PO IJsselmeer (Nederlandse Vissersbond) heeft in 2021 aan Rijkswaterstaat schriftelijke vragen gesteld over het gebruik van vervuilde grond en granuliet. Dit, naar aanleiding van berichten in onder andere het Visserijnieuws en verontruste telefoontjes van leden. Rijkswaterstaat laat vooralsnog weten dat de vissers zich niet ongerust hoeven maken. “Marker Wadden is vrijwel geheel (98%) gebouwd met slib, zand, klei en zavel uit het Markermeer. De overige 2% is afkomstig uit het IJsselmeer, de omgeving van Amsterdam en het Eemmeer. Al het toegepaste materiaal voldoet aan de wettelijke vereisten voor wat betreft de milieukwaliteit. Op de Marker Wadden is door de aannemer een kleinschalige test uitgevoerd met het oog op de technische toepasbaarheid van granuliet in de randen van de eilanden. Voor de test is één vrachtschip met ca 400 kuub granuliet aangevoerd op 28 maart 2019. De conclusie van deze test was dat het materiaal onvoldoende goed stapelbaar was om met voldoende zekerheid als kern van zandranden te kunnen dienen. De gebruikte grond en bagger hebben geen negatieve effecten voor het milieu en voldoen aan de daarvoor geldende milieu-hygiënische en wettelijke eisen.
De gebruikte grond en bagger hebben geen negatieve effecten voor het milieu en voldoen aan de daarvoor geldende milieu-hygiënische en wettelijke eisen” aldus Rijkswaterstaat. Toch lijkt Rijkswaterstaat niet zo gerust want ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV, dat ook hielp bij de voorbereiding van de Marker Wadden, wordt ingeschakeld om de zaak nader te onderzoeken. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de aannemer de schuld krijgt van het aanvoeren van vervuilde grond en door de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) wordt gesommeerd om voor 15 april 2022 het vervuilde slib uit het Eemmeer te verwijderen onder dreiging van een last van een dwangsom.
Bedenkingen bij de Marker Wadden
De Nederlandse Vissersbond is van het idee tot op heden kritisch over de Marker Wadden. In berichten in het Weekjournaal hebben wij hier al aandacht aan besteedt en tijdens de planprocedure hebben wij ook zienswijzen ingediend. We zullen de verdere ontwikkeling uiterst kritisch blijven volgen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Johan Nooitgedagt en Derk Jan Berends, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.