Minister Schouten legt verantwoording af over pulsvisserij in Tweede Kamer

21 februari, 2019

De politieke partijen zijn donderdag in de Tweede Kamer bijeengekomen voor een lange sessie over het mogelijke verbod op pulsvisserij. Aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werden boude vragen gesteld over hoe het zo ver heeft kunnen komen en wat de vooruitzichten voor de huidige pulsvissers zijn.

Definitieve triloogtekst

Vorige week werd in het zogeheten Europese triloog een streep gezet door de pulsvergunningen. Naar verluid moeten 42 ontheffingshouders dit jaar nog hun vergunning inleveren. Over de overige ontheffingshouders heerst onzekerheid en zal er pas duidelijkheid zijn als de definitieve triloogtekst naar buiten wordt gebracht. Dit benadrukte de minister ook tijdens het beantwoorden van de vragen. “Ik begrijp dat pulsvissers om duidelijkheid zitten te springen. Zij willen weten hoe snel zij dingen moeten veranderen. De definitieve tekst van het triloog is nog niet naar buiten gebracht. Ik kan daardoor op dit moment niet meer duidelijkheid geven, speculatie zou contraproductief kunnen werken”, aldus minister Schouten.

Europabreed

Bij veel Kamerleden heerste de vraag wat er is misgegaan tijdens de strijd om het pulstuig. “We hadden achteraf een veel grotere inspanning moeten leveren om de innovatie Europabreed weg te zetten. In de toekomst moeten we ervoor waken dat we innoveren gelijk vanaf het begin niet alleen doen, maar veel breder aanvliegen”, meldde minister Schouten. “Daarnaast hebben wij onderschat wat de sentimenten kunnen zijn voor de kleinschalige visserij. De sociaaleconomische factoren moeten zwaarder meewegen in de toekomst.”

Cees Veerman en minister-president Rutte

Over de rol van Cees Veerman (gezant) en minister-president Rutte bleef minister Schouten vaag. “Binnen het Kabinet is er door meerdere mensen onderhandeld over dit dossier. We kunnen het hen niet kwalijk nemen dat ze niet exact weten wanneer ze met wie hebben gesproken.”

12-mijlszone

Naar verwachting mogen de lidstaten zelf bepalen of er in hun eigen 12-mijlszone gevist mag worden met het pulstuig. Daarbij zei minister Schouten: “Lidstaten mogen de beslissing over hun 12-mijlszone zelf maken. Echter het besluit dat zij maken, geldt niet alleen voor de Europese vissers, maar ook voor hun eigen vloot.” Futselaar (SP) vroeg of het ook mogelijk is om onder een andere vlag te vissen. “Dan moeten we de definitieve uitkomsten van het triloog afwachten”, gaf minister Schouten als antwoord.

Zeedagenregeling

Ook vroeg Futselaar (SP) of de vergunning onderling gedeeld kan worden, oftewel een zeedagenregeling. “Het is een sympathieke gedachte, maar ik zie wel hele grote bezwaren. De eerste is dat een visser een deel zou moeten afstaan van hetgeen dat zij doorgaans ervaren als een recht. Dat zou op zijn minst aanstoot moeten geven tot lastige juridische procedures. Daarnaast is het heel slecht handhaafbaar. Hoe kunnen we aantonen welk schip wanneer heeft gevist en met welk tuig. Als laatste voorzie ik dat dit lastig is uit te leggen aan Europa”, sluit minister Schouten af.

Innovatiefonds

Minister Schouten heeft de afgelopen weken meerdere malen het nationale Innovatiefonds van 15 miljoen euro benoemd als mogelijkheid om door te innoveren. Weverling (VVD) vroeg zich af of dit fonds ook gebruikt kan worden voor de omschakeling naar de boomkor. Dat is helaas niet mogelijk gaf minister Schouten aan. “Hoe moet de sector dan wel vooruit?”, vroeg Weverling. “Wij zijn bezig om te zorgen dat de sector vooruit kan kijken. Hoewel ik goed besef dat veel mensen niet vooruit kijken, maar juist denken wat hangt er boven mijn hoofd. Indien nodig wil ik in gesprek gaan met banken voor de mogelijkheden voor kredietverlening. Wij hebben ook een jonge boerenfonds beschikbaar gesteld vanuit het kabinet, daar kunnen ook jonge vissers gebruik van maken”, aldus minister Schouten.

Moties

Het plenaire debat werd afgesloten met moties. Tien van de dertien moties worden op 5 maart 2019 behandeld. De overige drie werden tijdens de plenaire sessie behandeld. Eén daarvan is een motie van Thierry Baudet met het verzoek aan minister Schouten om af te treden op het moment dat het pulsverbod definitief is. De meerderheid van de Tweede Kamer stemden tegen deze motie.

>> Lees hier het complete verslag van het plenaire debat in de Tweede Kamer.

Meer informatie

Durk van Tuinen
Durk van Tuinen

Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

<< Terug naar het weekjournaal

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses