Het verbeteren van de waterkwaliteit was een belangrijke reden om de eilandengroep Marker Wadden aan te leggen. Het idee achter de ‘wadden’: het slib bezinkt achter de eilanden, het water wordt helderder, het bodemleven komt op gang. Dat trekt weer vogels aan en zodoende herstelt de voedselketen. Er valt echter nog weinig te zeggen over de waterkwaliteit.
Onderzoek naar Marker Wadden
De Marker Wadden bestaan nu vijf jaar. Het is een cluster van vijf nieuwe, onbewoonde natuureilanden, die van 2016 tot 2021 kunstmatig in het Markermeer zijn aangelegd. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat noemt de ontwikkeling van de Markerwadden succesvol. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA) onderzoek gedaan naar – en op – de Marker Wadden. Uit het onderzoek blijkt dat de natuur op de eilanden het goed doet. Er zijn steeds meer dieren, planten en vogels te vinden.
Waterkwaliteit
Toch valt er nog weinig te zeggen over het effect van de Marker Wadden op de waterkwaliteit. Helderder water was een belangrijke reden om de Marker Wadden aan te leggen. Volgens experts was het Markermeer een ‘grote bak met stilstaand water’. Het idee achter de ‘wadden’: het slib bezinkt achter de eilanden, het water wordt helderder, het bodemleven komt op gang.
Een fase 2 van de Marker Wadden?
Het onderzoek is uitgevoerd door het Kennis en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA), een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Deltares, Wageningen Research, Witteveen+Bos, Arcadis, NIOO-KNAW, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit en Universiteit van Amsterdam.
Het is niet te zeggen of de Marker Wadden hét middel zijn om het grote meer te herstellen. Toch is het volgens KIMA zeker dat er eilanden bij moeten komen om het ambitieuze doel van de Marker Wadden te behalen. Er is een fase twee van de Marker Wadden ingetekend tussen de huidige eilanden en Lelystad. Er ligt een aanvraag voor een bijdrage uit de landelijke pot Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). De minister wil hier eind van het jaar een besluit over nemen. Het rapport van KIMA dient hierbij als onderlegger.
De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid is niet blij met deze plannen voor de Marker Wadden. “Het is niet te hopen dat de ambitie om nog meer eilanden aan te leggen op termijn gaat betekenen dat het Markermeer langzaam volgebouwd gaat worden. Onze mening is dat er zoveel mogelijk ‘open water’ behouden moet blijven en ook met een behoorlijke diepte van bijvoorbeeld vijf á zes meter. Hoe ondieper het is zal het in combinatie met helder water alleen maar betekenen dat er meer (hier niet thuishorende) waterplanten komen. Voor het overige vrezen wij dat er op termijn nog meer eilanden elders komen die ook bewoond zullen worden (woningtekort). Dat zijn allemaal ‘oude plannen’ maar die zijn nog niet vergaan”, aldus Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond/ PO Delta Zuid.
Bedenkingen bij de Marker Wadden
De Nederlandse Vissersbond is van het idee tot op heden kritisch over de Marker Wadden. In berichten in het Weekjournaal hebben wij hier al aandacht aan besteedt en tijdens de planprocedure hebben wij ook zienswijzen ingediend. Ook heeft de PO IJsselmeer (Nederlandse Vissersbond/ PO Delta Zuid) begin dit jaar schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het gebruik van vervuilde grond en granuliet. We zullen de verdere ontwikkeling uiterst kritisch blijven volgen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan Nooitgedagt en Derk Jan Berends.