In 2020 werd op initiatief van de Nederlandse overheid het Noordzeeakkoord gesloten. Met dit akkoord is beoogd om als overheid en stakeholders gezamenlijk invulling te geven aan drie grote veranderingen op de Noordzee: energie, natuur en voedsel (met daarin visserij) en de samenhang daartussen. Zoals bekend heeft de Nederlandse visserijsector het Noordzeeakkoord niet ondertekend maar is de sector sinds april 2022 wel vertegenwoordigd binnen het Noordzeeoverleg via de heren Van Beveren (PO Delta Zuid, mede namens Ned. Vissersbond), A. de Boer (VisNed / PO Urk) en A.J. Maat (Netviswerk).
Gesloten gebieden voor demersale visserij
Een belangrijk onderdeel, met voor de visserij veel impact, is de afspraak dat in 2030 15% van de Noordzee, binnen ecologisch waardevolle gebieden, volledig gevrijwaard is van bodemberoering door de visserij. Per 2023 is dit 13,7% waarvan de gebieden reeds zijn ingetekend. De datum waarop deze 13,7% gesloten wordt zal zeer binnenkort zijn. Officieel is er nog niks aan de visserijsector gemeld, maar uit signalen maken wij op dat sluiting nog in het eerste kwartaal van 2023 zou kunnen plaatsvinden nu EU procedures in de afrondende fase zijn.
Zoeken naar gebied voor 1,3%
Ondanks dat de aanvullende sluiting van 1,3% pas per 2030 in zou gaan wordt er nu al nadrukkelijk gevraagd om gebieden in te tekenen. Als visserijsector hebben we in de daarvoor bestemde werkgroepen en het Noordzeeoverleg nadrukkelijk vermeld dat de visserijsector dit nu nog niet kan. We hebben geen glazen bol. De visserijsector bevindt zich midden in een pijnlijke saneringsregeling en voor medio 2023 kan geen inschatting gemaakt worden hoe de sector er na de sanering uit zal zien. Ondanks deze signalen lijken processen gewoon door te gaan. De NGO’s hebben daarbij de Bruine Bank op de korrel, een gebied wat juist heel belangrijk is voor de visserijsector. Dat dit proces gewoon lijkt door te gaan, zonder rekening te houden met de situatie waarin de visserijsector nu verkeert, zorgt voor onbegrip bij de visserijvertegenwoordigers.
Brandbrief aan NZO voorzitter Dekker
Gelet op bovenstaande ontwikkelingen hebben de visserijvertegenwoordigers binnen het Noordzeeoverleg gemeend een brandbrief te schrijven aan Noordzeeoverleg voorzitter mevr. S. Dekker. In deze brief wordt verwezen naar de gevolgen van de saneringsregeling, het onbegrip waarom de druk zo opgevoerd wordt op de visserijsector terwijl de aanvullende sluiting pas in 2030 in hoeft te gaan en het belang van meervoudig ruimtegebruik wordt aangekaart. Het is voor de visserij onbegrijpelijk waarom er onvoldoende aandacht is voor meervoudig ruimtegebruik binnen het Noordzeeakkoord. Voor het ‘(mede)gebruik’ van windparken moet men zich niet alleen richten op (beperkte vormen van) voedselvoorziening. Waarom zou deze aanvullende 1,3% sluiting voor de bodemvisserij niet in deze gebieden kunnen worden gesitueerd? De visserij pleit hiervoor en de tekst van het Noordzeeakkoord (NZA) biedt daarvoor ook de ruimte.
Meer informatie over het Noordzeeakkoord kunt u hier lezen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Kees van Beveren en/of Durk van Tuinen.