Voor menig visserman is het inmiddels de realiteit van alledag: grote hoeveelheden mosdiertjes in zee. In eerdere berichtgeving informeerden wij u al over de problemen die hierdoor worden veroorzaakt in de visserij op de Noordzee en Waddenzee. De hoeveelheid mosdiertjes zorgt er namelijk voor dat onder andere de zeeflap in de garnalennetten volloopt, niet meer functioneert en uit de netten scheurt. In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zal Wageningen Marine Research (WMR) onderzoeken wat de omvang van het probleem voor de visserij is en welke manieren er zijn om hinder te voorkomen of te verminderen.
Onterechte boetes
Afgelopen jaar zijn er tijdens NVWA-controles op zee verschillende garnalenvissers beboet, omdat de zeeflap kapot was of niet goed functioneerde. De vissers hadden aangegeven dat de grote hoeveelheid mosdiertjes de oorzaak hiervan was, maar voor de inspecteurs was dit geen reden om het bonnenboekje op zak te houden.
In verschillende gesprekken met LNV en de NVWA heeft de Nederlandse Vissersbond de problematiek met mosdiertjes aangekaart en gevraagd om tijdens controles op zee rekening te houden met deze extreme en unieke omstandigheden. Ondanks dat het ministerie en de NVWA hebben aangegeven dat niet afgeweken kan worden van de geldende wet- en regelgeving, ziet LNV in dat er gezocht moet worden naar een passende oplossing voor de lange termijn.
Onderzoek
Om tot een passende oplossing voor de visserij te komen, gaat het ministerie van LNV een opdracht uitzetten bij WMR om in kaart te brengen wat de omvang van het probleem voor de visserij is en welke manieren er zijn om hinder te voorkomen of te verminderen. Het onderzoek zal zich richten op de problematiek in zowel de garnalenvisserij, de platvisvisserij als de scheldiervisserij. Aan de hand van recente vis-survey’s in de Noordzee en Waddenzee zal een inschatting worden gemaakt waar, wanneer en onder welke condities de mosdiertjes in de netten terecht komen of problemen vormen op de mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s). Ook zal informatie uit de praktijk worden verzameld door middel van interviews en enquêtes onder vissers en visserijorganisaties.
Alternatieven voor de zeeflap
De Nederlandse Vissersbond heeft LNV gevraagd om in het onderzoek ook te adviseren over mogelijke alternatieven voor de zeeflap die de problemen met mosdiertjes zouden kunnen verminderen. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld het verruimen van de periode waarin het brievenbusnet gebruikt mag worden of de toepassing van de zeefmat.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Amerik Schuitemaker via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.