ROC Friese Poort past een aantal zaken aan in de Beroepspraktijkvorming (BPV / stage) van de visserijopleidingen. Tot op heden regelden studenten zelf een kotter om hun stage op te volgen. Het ROC gaat vanaf nu zelf stagiairs plaatsen.
In een brief aan vissers laat de school weten dat studenten vaak voor dezelfde kotter kiezen. Ze laten hun keuze bepalen door de verdiensten en besteden onvoldoende aandacht aan hun stageopdrachten. Door de regie in eigen hand te nemen wil ROC Friese Poort een aantal doelen bereiken die de opleiding van de studenten ten goede komt. De school regelt vanaf schooljaar 2017 – 2018 de plaatsing. Friese Poort doet dit ruim op tijd, waardoor BPV-bedrijven en studenten tijdig vooraf in contact kunnen komen.
Niet als ‘mannetje’
De school dat studenten BPV volgen aan boord van verschillende kotters met verschillende vismethodes, waardoor ze ervaring opdoen met verschillende bedrijfsculturen en werkmethodes. Ook wil ROC Friese Poort met BPV-bedrijven duidelijkere afspraken maken over de maximale ‘stagevergoeding’ en de zekerheid dat de stagiair als boventallig bemanningslid meevaart (niet als ‘mannetje’). De schipper of een daartoe aangewezen bemanningslid begeleidt de student bij zijn werk en stageopdrachten.
Aanmelding BPV-bedrijf
In de brief vraagt de school vissers om voor dit jaar aan te geven wanneer ze een stage kunnen aanbieden. In de bijlage van de brief is een overzicht opgenomen van de maximale vergoedingen voor studenten aan boord.
Klik hier voor de brief en aanmeldingsformulier