22 november zijn er weer nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer vanwege het kabinet dat op 12 juli 2023 is gevallen. In de zomermaanden heeft de Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid een verkiezingsdocument opgemaakt voor politieke partijen ter voorbereiding op hun partijprogramma’s. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid is de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen ingedoken om te lezen wat de partijen willen betekenen voor de Nederlandse visserijsector en concludeert voorzichtig dat de positie van de visserij bij veel politieke partijen scherp op het netvlies staat. Lees hieronder in willekeurige volgorde de standpunten over visserij van de politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen.
Klik hier voor PDF
VVD
De VVD noemt in haar verkiezingsprogramma dat ze innovatieve voedselsectoren wil steunen. Ze blijven zich inzetten dat sectoren zoals de tuinbouw, de visserij en andere innovatieve sectoren voorop kunnen blijven lopen en voedsel van wereldkwaliteit kunnen blijven produceren.
Op het gebied van energie wil de VVD meer gaan produceren, waarin naast kernenergie, voorkeur wordt gegeven aan windenergie op zee.
>> Klik hier voor het partijprogramma van VVD
D66
De D66 heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat de Nederlandse visserij zich kan beroepen op een lange traditie, maar verkeert momenteel in crisis, zeker waar het de kustvisserij in Europese wateren betreft. Toch zijn er mogelijkheden voor een duurzame visserij, zolang gewaakt wordt voor de uitputting van visbestanden. D66 wil ruimte voor de visserij reserveren in de Noordzee naast windmolenparken en beschermde natuurgebieden. Ze wil vissers perspectief bieden door innovatieve technieken mogelijk te maken. Aquacultuur op zee kan op termijn alternatieven bieden voor onze voedselvoorziening. D66 steunt de ontwikkeling daarvan.
Verder wil de D66 ruimte voor meer natuur en pleit voor 50.000 hectare extra natuur in 2030 ten opzichte van nu en 160.000 hectare extra natuur in 2040. 30 procent van de Noordzee wordt beschermd natuurgebied.
>> Klik hier voor het partijprogramma van D66
PVV
PVV heeft in haar verkiezingsprogramma staan: niet alleen de boeren, maar ook de vissers gaan kapot – door hoge brandstofprijzen, door het pulsverbod, door de aanleg van windturbineparken op zee. Vissersboten worden naar de sloop gebracht; vissersdorpen verliezen hun karakter. Dat is ongelooflijk zonde en moet onmiddellijk stoppen. De vissers verdienen onze trots en bescherming!
>> Klik hier voor het partijprogramma van PVV
CDA
Het CDA noemt in haar partijprogramma dat veel boeren, tuinders en vissers de laatste decennia door de hoge regeldruk en snel veranderende eisen helaas murw gebeukt zijn. Het ene moment kregen ze applaus voor hun groene stal, het volgende moment bleken ze volgens een slordig stikstofkaartje een illegale piekbelaster en moesten ze stoppen. Hetzelfde lot overkwam de bodemsparende en duurzamere pulskor. Dat moet anders. De duurzaamheidstransitie moet op zo’n manier en met zo’n tempo dat de landbouw en visserij het kan meemaken. Daarom moeten we boeren, tuinders en vissers die door willen financieel ondersteunen en moeten we degenen die willen stoppen helpen. Dat geeft perspectief aan jonge en oudere boeren, tuinders en vissers. Net als in de jaren zeventig is een ontwikkel- en saneringsfonds hierbij een prachtig instrument.
>> Klik hier voor het partijprogramma van CDA
SP
De SP heeft geen specifiek op visserij gerichte standpunten. Wel is in het verkiezingsprogramma te lezen dat volgens de SP er een uitbreiding moet komen van windmolenparken op zee.
>> Klik hier voor het partijprogramma van SP
Groenlinks – PvdA
Groenlinks – PvdA geef in haar partijprogramma aan dat conform Europese en internationale afspraken 30% van het Nederlandse zeeoppervlak, inclusief de Waddenzee en de Zuidwestelijke Delta, tegen 2030 een beschermde status verkrijgt. Samen met andere Noordzeekuststaten maken we een plan om scheepvaart, visserij, defensie, zandwinning, windenergie, CO2-opslag en natuurontwikkeling op elkaar af te stemmen en waar mogelijk te combineren. Daarbij zorgen we voor een rechtvaardig transitieplan voor de visserij. Als eerste stap in het geven van rechten aan de natuur, werken we aan rechtspersoonlijkheid voor een specifiek ecosysteem, zoals de Waddenzee of de Maas.
>> Klik hier voor het partijprogramma van Groenlinks-PvdA
Forum voor Democratie
Forum voor Democratie streeft ernaar de soevereiniteit te laten terugkeren naar het nationale parlement; en ons terug te trekken uit de organisaties die onze soevereiniteit verzwakken of inperken (zoals de EU, het Internationaal Strafhof, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, de NAVO, het World Economic Forum en de Wereldgezondheidsorganisatie).
Het Europese visserijbeleid is bovendien zeer nadelig voor onze eigen vissersvloot. De Mediterrane landen zijn bezig om een van onze meest innovatieve sectoren kapot te reguleren, omwille van hun eigen concurrentiepositie op de Europese markt. Zolang Nederland deel uitmaakt van de EU, moet in Brussel veel harder worden opgekomen voor de belangen van onze vissers. Daarnaast moeten goede afspraken worden uit onderhandeld met de Britten over vissen in ons beider territoriale wateren.
>> Klik hier voor het partijprogramma van FVD
Partij voor de Dieren
De Partij voor de Dieren besteedt in haar partijprogramma veel aandacht aan visserij. Het uiteindelijke doel is om de visserij en vis-, schaal- en schelpdierkwekerijen af te bouwen. Dit wil de PvdD onder andere bereiken door in te zetten op verandering: vissen, schaal- en schelpdieren eten is niet nodig voor de gezondheid. Gezonde vetzuren kunnen we halen uit algenolie en zeewier. Er komt een effectieve campagne om mensen bewust te maken van de nieuwe inzichten. De plantaardige optie wordt goedkoper door de btw af te schaffen. Ecosystemen en vissoorten die er slecht aan toe zijn, krijgen de kans zich te herstellen door een totaalverbod op de visserij in het gebied. Voor de kwetsbaarste soorten zoals paling, kabeljauw en tonijn wordt onmiddellijk een vangstverbod ingesteld. Boten met destructieve visserijtechnieken komen de zee niet meer op.
>> Klik hier voor het partijprogramma van PvdD
ChristenUnie
Er is ruim aandacht voor visserij in het partijprogramma van de ChristenUnie. Men schrijft in haar programma dat de visserij in Nederland een lange economische en culturele traditie kent die voor veel regio’s en gemeenschappen van levensbelang is. Vissers staan dicht bij de natuur, zijn onderdeel van het ecosysteem op zee en hebben passie voor hun werk. De visserijsector heeft harde klappen gehad de afgelopen jaren door de gascrisis, knellende Europese regels, het sluiten van visgronden voor natuurgebieden of de bouw van windmolenparken en de dreiging dat hen de toegang wordt ontzegd tot de Britse wateren. Het vinden van nieuw perspectief, met meer zekerheid rondom beleid en inkomen, is nodig om ook de nieuwe generatie vissers die eeuwenlange traditie te kunnen laten voortzetten. Daarbij is een goede balans nodig tussen natuur en visserij. De visserij is van groot belang voor het leveren van gezond voedsel en is zeer innovatief, juist ook op het gebied van duurzaam vissen. Dit wil de ChristenUnie blijven stimuleren. Visserijbedrijven moeten genoeg kunnen verdienen om te blijven investeren in hun bedrijf en in ecologische doelen.
De CU wil consumptie van gezonde (bijvangst) visproducten uit eigen wateren stimuleren. De overheid helpt bij het opzetten van een duurzaam en bekend viskeurmerk. Ook blijft de CU groot voorstander van de pulskorvisserij. Nieuwbouw- en ombouwsubsidies moeten helpen om tot een CO2-neutrale vloot te komen. De aanlandplicht waarbij alle gevangen vis van gequoteerde soorten aan land moet worden gebracht, moet flexibel blijven. Dit houdt in dat soorten met een grote overlevingskans of soorten waarop selectief vissen bijna onmogelijk is, worden teruggegooid.
>> Klik hier voor het partijprogramma van ChristenUnie
Volt
Volt besteedt in haar partijprogramma kort aandacht aan de visserijsector. De partij Volt is van mening dat de grote uitdagingen van nu juist Europees aangepakt moeten worden. Daarom willen ze toewerken naar een échte federale en democratische EU. Vanuit dit oogpunt wil Volt inzetten op het verduurzamen en vergroenen van de Europese visserij en werkt samen met andere Europese landen op het gebied van onderzoek naar, en ontwikkeling van, een duurzame en natuurvriendelijke vistechniek.
>> Klik hier voor het partijprogramma van Volt
JA21
JA21 vindt dat de visserij ook voor toekomstige generaties aantrekkelijk moet blijven en wil zich daarvoor inzetten. Zo wil JA21 de Nederlandse visserij steunen wanneer de historische rechten weer ter discussie worden gesteld. Daarnaast staat in het partijprogramma dat JA21 een sterke lobby wil neerzetten om de pulsvisserij weer op de EU agenda te plaatsen en de garnalenvisserij langjarige zekerheid bieden gezien deze sector slechts minimale impact heeft op Natura-2000 gebieden.
>> Klik hier voor het partijprogramma van JA21
SGP
De SGP noemt in haar partijprogramma dat Brussel en Den Haag de visserijsector in zwaar weer heeft gebracht. Tal van maatregelen, zoals de aanlandplicht voor ongewenste bijvangst, het onbegrijpelijk pulskorverbod, de Brexit, de afsluiting van natuurgebieden, het toenemende aantal windparken en de stikstofregels, raken de Nederlandse kottervloot hard. Als dat zo doorgaat, moet in de toekomst nog meer vis worden ingevoerd. Die kant moet het niet op! waarschuwt de SGP.
SGP schrijft dat quota beter moet meebewegen met de hoeveelheid vis die er in zee zwemt. Ook moet de overheid investeren in de ontwikkeling van innovatieve en duurzame vistechnieken en verduurzaming van de visserijvloot. Nederland moet zich blijven inzetten voor een verantwoorde terugkeer van de pulskor. Het kan niet zo zijn dat deze duurzame visserijmethode die aantoonbaar tot minder bodemberoering, ongewenste bijvangst en brandstofgebruik leidt, niet meer mag worden toegepast.
Over de aanlandplicht schrijft de SGP dat deze vissers dwingt om ongewenste bijvangsten en onverkoopbare vissen aan land te brengen, terwijl die nog een overlevingskans hebben als ze overboord gezet worden. Zowel de bijvangst als de aanlandplicht moet nu overboord. De hoeveelheid ongewenste bijvangst moet omlaag, maar niet op deze manier.
De garnalenvisserij ligt onder vuur. De SGP wil een visserijverbod in de Voordelta voorkomen. Ook moet de garnalenvisserij zoveel mogelijk als bestaand gebruik aangemerkt worden. Het kan niet zo zijn dat een garnalenkotter bijna geen stikstof meer mag uitstoten, terwijl een passerend containerschip dat ver uittorent boven een garnalenkotter geen strobreed in de weg gelegd wordt. Ook moet er voldoende ruimte blijven voor visserij op het IJsselmeer, gebaseerd op goed onderzoek van de visstand.
>> Klik hier voor het partijprogramma van SGP
DENK
Denk wil investeren in duurzame energie, zoals windenergie. Ook wil DENK de stikstofuitstoot terugdringen, want deze is slecht voor onze natuur en zet een rem op de ontwikkeling van ons land. Verder zijn in het verkiezingsprogramma van Denk weinig visserij-gerelateerde standpunten te vinden.
>> Klik hier voor het partijprogramma van DENK
BoerBurgerBeweging
In het partijprogramma van BBB is ruim aandacht voor de visserijsector en het toekomstperspectief. De BBB vindt het belangrijk dat Nederland ruim kan voorzien in haar eigen voedselbehoefte, zodat voedsel ook in de toekomst betaalbaar en beschikbaar blijft. Voedselzekerheid is voor veel landen in de wereld elke dag opnieuw een zorg. Wij in Nederland hebben de luxe combinatie van een gematigd zeeklimaat en een vruchtbare delta. We zijn daarmee één van de meest geschikte regio’s voor voedselproductie ter wereld. We hebben daarmee een verantwoordelijkheid tot over onze grenzen heen. Dit zorgt ervoor dat Nederland internationaal hoog in aanzien staat en onze landbouw- en visserijsector van sterk strategische waarde is. BBB vindt een sterke agrarische en visserijsector belangrijk. Voor de voedselzekerheid en banen, maar ook voor de leefbaarheid van het platteland en de kustgemeenschappen.
Ook schrijft de BBB dat de visserij terug moet keren in de naam van het ministerie van LNV. ‘Dit wordt dus ministerie van Landbouw, Natuurbeleid, Visserij en Voedselkwaliteit, met één minister aan het roer. Het ministerie van LNVV richt zich op behoud van alle elementen van het landschap en zorgt ervoor dat er over 50 jaar nog steeds aardappelen, groenten, vlees of vis op je bord liggen.’
Verder noemt de BBB nog een heel aantal andere punten, zo schrijft ze bijvoorbeeld dat er geen verbod moet komen op bodemberoerende visserij. Bodemberoering heeft een nihil effect op de zeebodem en valt in het niet in vergelijking met de beroering door natuurlijke oorzaken zoals bijvoorbeeld de stroming, stormen en minder natuurlijke oorzaken zoals de verstoring door windturbineparken. Ook moet Nederland zich in Europa hard maken voor het terugdraaien van het pulsverbod, omdat pulsvisserij verduurzaamt: minder energieverbruik ten opzichte van traditionele visserijtechnieken.
>> Klik hier voor het partijprogramma van BBB
50PLUS
50plus vindt dat de Nederlandse visserij meer steun moet krijgen tegen onredelijke Europese maatregelen. Verder schrijft 50PLUS dat windenergie naar zee moet verhuizen en zonne-energie op bestaande bouwwerken moet plaatsvinden. De Waddenzee moet als eerste als zelfstandige rechtspersoonlijkheid aangemerkt worden. Verder zijn in het verkiezingsprogramma van 50plus weinig visserij-gerelateerde standpunten te vinden.
>> Klik hier voor het partijprogramma van 50PLUS
BIJ1
In het verkiezingsprogramma van BIJ1 zijn geen visserij-gerelateerde standpunten te vinden.
>> Klik hier voor het partijprogramma van BIJ1
NSC (Pieter Omtzigt)
In het verkiezingsprogramma staat dat de Noordzee een grote voedselbron is voor schaal-, schelpdieren en vis. Om ook in de toekomst te kunnen blijven vissen, is een goede balans met de natuur belangrijk. We zetten in op het verminderen van bijvangst, handhaven quota voor commerciële soorten en zetten ons in voor quota voor nieuwe commerciële soorten zoals de sepia (zeekat), zodat vissen voor latere generaties mogelijk blijft. We steunen de visserijsector bij het toekomstbestendig maken van de vloot en bij het toewerken naar een duurzaam verdienmodel. We zullen ons op Europees niveau inzetten voor het vissen met puls. Verder staat in het partijprogramma dat in en rond Natura 2000-gebieden gebiedsgerichte maatregelen genomen moeten worden voor het behoud of herstel van de natuur.
>> Klik hier voor het partijprogramma van NSC
BVNL
BVNL schrijft in haar programma dat Nederland de meest duurzame, meest efficiënte en meest diervriendelijke boeren en vissers van de wereld heeft en we zijn de op één na grootste agri-exporteur ter wereld, na de VS. Daarom moeten wij onze boeren koesteren en trots zijn op deze prachtige sector. Dit geldt uiteraard ook voor de Nederlandse vissers. Deze sector ligt al jaren onder vuur en dreigt geheel te verdwijnen.
Daarom wil BVNL dat het stikstofbeleid per direct de prullenbak in gaat, zodat boeren weer rustig kunnen boeren en vissers weer gewoon kunnen vissen. Ook schrijft BVNL dat ze pulsvissen weer willen toestaan. Verder moet visserij worden erkend als bestaand gebruiker in Natura2000 gebieden en de daar bijbehorende langjarige vergunningen. Een bodemberoering verbod komt er niet, er is namelijk geen bewijs voor; sterker nog er wordt al decennia gevist zonder overbevissing of natuurschade. Het aantal vergunningen in de visserij wordt ook niet verder teruggebracht.
Verder staan er nog veel meer punten m.b.t. agri- en visserijsector in het partijprogramma van BVNL.
>> Klik hier voor het partijprogramma van BVNL
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Emma Kater.