Innovatie en bedrijfsontwikkeling naar een strategisch niveau tillen, is één van de belangrijke pijlers van de Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij. Het project Ontwikkelen en stimuleren van duurzame methoden en technieken sluit hier naadloos bij aan.
Met dit project wordt de kans gecreëerd om duurzamer te vissen, tegen lagere kosten, met meer ruimte om te investeren en meer invloed uit te oefenen op de markt.
Scheiding maatse garnalen en bijvangst
Het project Ontwikkelen en stimuleren van duurzame methoden en technieken is een vervolg op Slimmer verwerken, bijvangst beperken, waarbij Melbo International subsidie heeft ontvangen voor een belangrijke kerninnovatie, namelijk de ontwikkeling van een detectie-sorteersysteem die een optimale scheiding realiseert tussen maatse garnalen en bijvangst.
Kwaliteitsproduct zelf vermarkten
De duurzaamheid komt tot uiting in het feit dat de vangst sneller wordt verwerkt en bijvangst wordt beperkt. In het project wordt de huidige verwerkingslijn geïnnoveerd en geoptimaliseerd. Doelstellingen zijn om in de garnalenvisserij de vangst- en verwerkingsketen te verkorten en de visserman de mogelijkheid te bieden om zijn kwaliteitsproduct zelf te vermarkten.
Innovatieve verwerkingslijn
Hiervoor wordt een innovatieve verwerkingslijn aan boord van een garnalenkotter geplaatst en getest. Aan de verwerkingslijn koppelen we een specifieke visserijtechniek (‘pompen uit de kuil’) die de vangst ten behoeve van de verwerking kan verenkelen. Door de combinatie van vissen en verwerken proberen we economische- en ecologische winsten te behalen. Deze effecten worden tijdens en achteraf in kaart worden door onafhankelijke organisaties.
Einddoel is dat de kotter aan wal komt met een gesorteerde en gekookte vangst, die alleen nog gepeld hoeft te worden. In de verwerkingslijn wordt digitaal de omvang van de vangst en de levende bijvangst vastgelegd. Dit gebeurt op een innovatieve sorteerband aan het begin van de keten. De bijvangst wordt daarna direct levend overboord gezet.
Lage kosten en milieubewust
De productiekosten moeten zo laag mogelijk blijven en de time-to-market moet kort zijn. Milieubewust produceren is evident. Daarom willen we het detectie-sorteersysteem aan boord van een testkotter installeren, de garnalenvangst succesvol verenkelen door deze met een visvriendelijke pomp gereguleerd aan boord te brengen, de vistechniek koppelen aan de verwerkingslijn en de gegevens over vangst en bijvangst vastleggen voor de sector en stakeholders.
Planning
De optimalisering van het ontwerp en de ontwikkeling van de verwerkingslijn is inmiddels afgerond, het aangepaste systeem wordt momenteel aan boord van een testkotter geïnstalleerd. Vanaf nu tot en met eind 2015 worden er meerdere proefvaarten worden uitgevoerd. De Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij wil kennisdeling maximaal organiseren. Om de sector aan het project te binden is er een werkgroep geformeerd, die onder andere uit garnalenvissers bestaat. De projectorganisatie zet alle krachten en middelen in om over een jaar een nieuwe verwerkingslijn te kunnen presenteren die de weg vrijwaart voor een nieuwe innovatie manier van ondernemen. Zo gaan we van bulkmarkt naar een toegevoegde waarde markt.
Projectmanagement
Projectmanagent en subsidiebeheer is in uitvoering bij de Nederlandse Vissersbond.
Belangrijke technische projectuitvoerders zijn:
- De Boer RVS (Makkum)
- Pliant BV (Breda) en Bruinsma Engineering (Terwispel)
- De testkotter GRE 5 wordt ingezet vanuit Greenfarm Shrimping BV
- Wetenschappelijke procesbegeleiding is handen bij het ILVO (Oostende, België)
- De bedrijfseconomische analyse is in uitvoering bij Flynth Accountants (Urk).
Looptijd
Het project loopt van 1 oktober 2013 tot 31 december 2015.
Eindrapport
In 2015 verscheen het eindrapport ‘Ontwikkelen en stimuleren van duurzame methoden en technieken’.
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) ter investering in duurzame visserij.